آمار سقط جنین غیرقانونی در کشور چقدر است؟
مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت با بیان اینکه طرح غربالگری ناباروری در ۶ شهر کشور بهصورت پایلوت در دست اجراست، گفت: سالانه ۳۰۰هزار مورد سقط جنین غیرقانونی در کشور انجام میشود.
سید حامد برکاتی در یک روم با موضوع کاهش جمعیت در ایران در کلاب هاوس درباره آمار سقط جنین در کشور اظهار کرد: سه نوع سقط جنین وجود دارد که شامل سقطهای قانونی، جنایی و خودبهخودی است.
وی افزود: سالانه حدود 12 هزار درخواست برای سقط جنین قانونی به پزشکی قانونی ارسال میشود که از این تعداد، بر اساس استانداردهای موجود، کمتر از 9000 سقط قانونی با تشخیص پزشکی قانونی و بر اساس قوانین کشور انجام میشود.
برکاتی ادامه داد: در وزارت بهداشت درباره سقط جنایی که غیرقانونی است بررسیهایی صورت گرفته است که آمارهایش در حال نهاییسازی است اما آخرین برآوردی که از سقط جنین غیرقانونی داریم این است که سالانه بیش از 300 هزار سقط جنین غیرقانونی در کشور انجام میشود که مدیریت آن، چندوجهی و بهعهده ارگانهای مختلف از جمله وزارت بهداشت است.
مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت در پاسخ به این سؤال که «آیا تعداد مراکز درمان ناباروری در کشور میتواند پاسخگوی نیاز زوجین نابارور باشد؟» بیان کرد: در زمان حاضر نزدیک به 100 مرکز درمان ناباروری در کشور داریم که مراکز سطح 3 هستند و خدمات تخصصی و پیشرفته به زوجین نابارور ارائه میکنند.
وی ادامه داد: نیازی که احساس میشود، برای مراکز سطوح پایینتر است یعنی نیاز به مراکزی داریم که متخصصین زنانی که دورههای کوتاهمدت گذراندهاند در سطوح پایینتر خدمات درمانی ارائه کنند تا زوجین نابارور زودتر غربالگری و شناسایی شوند و بتوانند با خدمات درمانی ابتداییتری موفق به باروری شوند.
اجرای پایلوت برنامه غربالگری ناباروری در 6 شهر کشور
برکاتی افزود: برنامه غربالگری ناباروری و ادغام آن در نظام شبکه در دست اجراست و شاخصهای آن در حال بارگذاری در سامانه سیب است؛ در 6 شهرستان بهصورت پایلوت این طرح اجرا میشود و مراکز سطح یک و دو نیز در حال گسترش است و دورههای کوتاهمدتی تعریف شده است تا در شهرستانهای کشور که جمعیت زیادی ندارند و نیازی نیست که مراکز فوقتخصصی را در آنها تأسیس کنیم، با سطحبندی تعریفشده بتوانیم خدمات تشخیصی زودهنگام و درمانی را به زوجین ارائه کنیم.
وی با اشاره به اینکه مجلس شورای اسلامی در طرح تعالی منابع مورد نیاز برای افزایش جمعیت را در نظر گرفته است؛ اظهار امیدواری کرد که با اجرای این طرح بتوان مشکل کاهش جمعیت را رفع کرد.
تغییر دستورالعملهای مرتبط با تحدید جمعیت
مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت با اشاره به تأکید مقام معظم رهبری بر افزایش جمعیت کشور تصریح کرد: ما از سال 96 دستورالعملهایی را که در جهت تحدید جمعیت نوشته میشد تغییر داده و ابلاغ کردهایم؛ در خصوص دستورالعملهای غربالگری نیز تغییراتی صورت گرفته است که تا چند ماه دیگر ابلاغ میشود اما باید توجه داشت که تنها متولی حوزه جمعیت وزارت بهداشت نیست و در طرح تعالی در مجلس شورای اسلامی، به سایر مباحث نیز پرداخته شده است.
وی یادآور شد: بحث جمعیت دو بال دیگر نیز دارد که یکی شرایط فرهنگی و دیگری بخش اقتصادی است؛ من فکر میکنم نهادهای فرهنگی و اقتصادی در جهت افزایش جمعیت آنطور که باید، عمل نکردهاند.