مخالفت چین و روسیه با خروج آمریکا از افغانستان

خروج نیروهای آمریکایی، واقعیت‌هایی را که دو دهه در سایه حضور آنها پنهان مانده بود به‌تدریج آشکار می‌کند. کشورهایی که قبلاً با حضور آمریکا در افغانستان صراحتاً مخالفت می‌کردند، حالا با تشدید تنش‌ها در این کشور موضع خود را تغییر داده‌اند؛ البته این تغییر موضع به شیوه‌ای بیان می‌شود که حداقل در ظاهر آنها را دچار تناقض نکند.

به گزارش جهان مانا به نقل از قرن نو، الکساندر وندیکتوف، معاون شورای امنیت روسیه می‌گوید آمریکا نباید به‌گونه‌ای از افغانستان خارج شود که امنیت این کشور به مخاطره بیفتد. به گزارش خبرگزاری ایتارتاس، روسیه از آمریکا خواست تا رویکرد مسئولانه‌ای را برای خروج از افغانستان اتخاذ کند. معاون شورای امنیت روسیه، در این‌باره به تاس گفت: خروج نظامی آمریکا از افغانستان باید به‌گونه‌ای مسئولانه انجام شود تا مبادا امنیت این کشور را تحت‌الشعاع قرار دهد. از منظر روسیه این مهم‌ترین مسئله است. اینکه آیا خروج نظامی آمریکا تأثیری مثبت یا منفی در مذاکرات صلح خواهد گذاشت در درجه دوم اهمیت قرار دارد.

در ایران هم، همین حال دبیرکل حزب وحدت‌المسلمین پاکستان گفت: همان‌طور که تجزیه سوریه می‌توانست برای ایران مشکل ایجاد کند، تجزیه افغانستان هم می‌تواند برای کشورهای همسایه خطرناک باشد. حجت‌الاسلام والمسلمین «راجه ناصر عباس جعفری» که در قم سخنرانی می‌کرد، گفت: جنگ داخلی یا دوتکه شدن در افغانستان محتمل بوده و اگر اینگونه شود، تأثیرات منفی برای مردم افغانستان خواهد داشت؛ دراین‌صورت هم برای پاکستان هم برای جمهوری اسلامی و برخی دیگر از کشورها نیز مشکلاتی پیش می‌آید. او ادامه داد: اگر طالبان در افغانستان مسلط شود، پاکستان با مشکلات زیادی مواجه می‌شود و کشورهای منطقه اگر می‌خواهند این مشکل حل شود، باید کنار هم برای حل آن چاره بیندیشند.

تا چهارشنبه گذشته، نود درصد از روند خروج آمریکا از افغانستان تکمیل شده بود. همزمان با آن طالبان نیز پیشروی‌های چشمگیری در افغانستان داشته است.

پیشتر چین هم به آمریکا درباره عواقب خروج غیرمسئولانه از افغانستان هشدار داده بود. جمعیت مسلمانان استان سین‌کیانگ در منطقه تاکستان شرقی که مورد آزار اذیت دولت چین قرار دارند، دارای نزدیکی‌هایی با طالبان هستند و اساساً به‌همین‌دلیل هم سرکوب می‌شوند. قدرت گرفتن طالبان می‌تواند اعتمادبه‌نفس آنها را تقویت کند.

با خروج آمریکا، مسئولیت تأمین امنیت و ثبات در افغانستان به دوش کشورهای منطقه به ویژه همسایگان این کشور خواهد بود. با تجربه شکست دو ابرقدرت در این سرزمین، چگونگی ایفای این مسئولیت معمای دشوار این کشورها از این پس خواهد بود.

دیدگاه