وضعیت قرمز در افغانستان در پی پیشروی طالبان

به دنبال پیشروی‌های گسترده طالبان در افغانستان و سقوط هرات، عبدالله عبدالله رئیس شورای عالی مصالحه‌ ملی افغانستان خواهان برگزاری نشست اضطراری شورای امنیت سازمان ملل متحد شد و اتحادیه اروپا به طالبان هشدار داد.

به گزارش جهان مانا، در همین حال، شنیده شده که آمریکا به اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان پیشنهاد داده تا از قدرت کناره گیری کند.

اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان تا کنون درخواست تشکیل دولت موقت غیرمنتخب که شامل طالبان می‌شود را رد کرده است. این در حالی است که طالبان نیز از زمان آغاز مذاکرات صلح تا کنون، هیچ نشانه‌ای که دلالت بر آمادگی آنان برای مصالحه داشته باشد از خود نشان نداده‌اند و مراکز ولایت‌های افغانستان را یکی بعد از دیگری به تصرف خود در می آورند. علاوه بر شهرهای بزرگ هرات و قندهار که شب گذشته سقوط کردند، طبق اعلام رسانه‌ها کنترل شهرهای لشکرگاه مرکز ولایت هلمند و فیروزکوه مرکز ولایت غور نیز به دست طالبان افتاده است.

نیروهای طالبان در یک هفته اخیر به سرعت توانستند بیش از ۱۰ مرکز ولایت‌های افغانستان را به تصرف خود درآوردند. این اقدامات در حالی صورت گرفته که قرار است تا دو هفته دیگر نیروهای نظامی خارجی به طور کامل از افغانستان خارج شوند.

به گزارش آسوشیتدپرس، تخمین زده می‌شود که طالبان اکنون بیش از دو سوم کشور را در اختیار داشته باشد.

هزاران نفر از ساکنان شهرهای تصرف شده افغانستان خانه‌های خود را ترک کرده و دست به فرار زده‌اند.

هشدار اتحادیه اروپا به طالبان

در پی سقوط هرات، اتحادیه اروپا به طالبان هشدار داد که «اگر با زور به قدرت برسید در جهان منزوی خواهید شد».

به گزارش یورونیوز، جوزپ بورل، رئیس دستگاه سیاست خارجی اتحادیه اروپا شامگاه پنجشنبه با صدور بیانیه‌ای با درخواست مجدد از طالبان برای توقف خشونت‌ها و بازگشت فوری به مذاکرات صلح، جمهوری اسلامی افغانستان را به مشارکت دادن طالبان در یک چشم‌انداز واحد، تشویق کرد.

رئیس دستگاه دیپلماسی اروپا به طالبان هشدار داد: «اگر آن‌ها با زور به قدرت برسند و امارت اسلامی را بار دیگر بر پا کنند، حکومت آن مورد شناسایی دیپلماتیک قرار نخواهد گرفت و منزوی خواهند شد، کمک بین‌المللی دریافت نخواهند کرد و با چشم‌انداز یک جنگ طولانی و ناپایداری عمیق در افغانستان روبه‌رو خواهند بود.»

بورل حملات طالبان را نقض آشکار تعهد این گروه بر مشارکت در گفت‌وگوهای روند صلح دوحه توصیف و افزایش نقض حقوق بین‌الملل بشردوستانه و حقوق بشر، به‌ویژه در مناطق تحت کنترل طالبان را محکوم کرد.

در این بیانیه، اتحادیه اروپا از طالبان خواست تا ضمن توقف فوری خشونت‌ها به روند مذاکرات جدی و سازنده باز گردد و برای برقراری یک آتش‌بس دائمی و فوری تلاش کند. همچنین از دولت افغانستان خواسته شده است تا با شناسایی تفاوت‌ها، سهم همه گروه‌ها در قدرت را افزایش دهد.

این بیانیه همزمان با پیشروی‌های طالبان در بسیاری از مناطق افغانستان صادر شده است. بسیاری از ناظران معتقدند در صورت ادامه روند کنونی، شمال این کشور به زودی عملا از کنترل دولت خارج می‌شود.

جوزپ بورل در همین بیانیه هشدار داده است که اگرچه اتحادیه اروپا مایل به ادامه همکاری و حمایت از مردم افغانستان است اما اعطای کمک‌ها به حل و فصل صلح‌آمیز و فراگیر مخاصمه مشروط است؛ راه حلی که باید حقوق تمام شهروندان، از جمله زنان، جوانان و اقلیت‌ها را تضمین کند.

تهدید آلمان: در صورت قدرت طالبان دیگر حتی یک سنت هم به افغانستان نمی‌دهیم

در همین حال، هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان نیز هشدار داد که برلین (یکی از حامیان مالی اصلی افغانستان) در صورت کنترل طالبان بر این کشور، دیگر حتی یک سِنت به افغانستان کمک نخواهد کرد.

او در جریان مصاحبه با شبکه خبری ZDF با اشاره به اینکه «افغانستان بدون کمک بین‌المللی نمی‌تواند زنده بماند» گفت: «اگر طالبان کنترل کامل قدرت را در دست بگیرند و قوانین شریعت را به اجرا بگذارند و اگر در این کشور خلافت حاکم شود، دیگر حتی یک سنت به افغانستان نمی‌دهیم.»

تعطیلی سرکنسولگری‌های ایران در هرات و مزار شریف

به دنبال سقوط هرات، سرکنسولگری‌های ایران در مزار شریف و هرات در پی تشدید درگیری‌ها در مناطق شمالی افغانستان به طور موقت تعطیل و به کابل منتقل شدند.

در سال ۱۳۷۷ در جریان اشغال شهر مزار شریف از سوی طالبان خبرنگار ایرنا و چند دیپلمات ایرانی به قتل رسیدند.

در حالی که کابل هنوز به طور مستقیم تهدید نشده است اما ترس از سقوط پایتخت بیش از پیش در بین شهروندان این شهر دیده می‌شود. با این حال طبق آخرین ارزیابی‌های اطلاعاتی ارتش آمریکا، کابل ممکن است در مدت ۳۰ روز آینده تحت فشار نیروهای طالبان قرار گیرد و اگر روندهای کنونی ادامه یابد این نیروها می‌توانند در چند ماه آینده کنترل کامل افغانستان را به دست گیردند.

دیدگاه