همه چیز درباره انفجار در نزدیکی فرودگاه کابل که بیش از۷۰ کشته داشت
وقوع دو انفجار انتحاری عصر پنجشنبه در نزدیکی فرودگاه کابل، پایتخت افغانستان دستکم ۷۲ کشته برجای گذاشت.
به گزارش جهان مانا به نقل از یورونیوز، بنا بر اعلام وزارت صحت عامه افغانستان ۶۰ نفر از کشته شدگان غیرنظامیان افغان و ۱۲ نفر نیز از نیروهای نظامی آمریکا بودند. این دو انفجار دستکم ۱۵۵ زخمی نیز برجای گذاشتند که ۱۴۰ نفر از زخمیها افغان و ۱۵ نفر سربازان آمریکایی بودند.
بنا بر اعلام جان کربی سخنگوی پنتاگون، اولین انفجار در نزدیکی یکی از ورودیهای فرودگاه کابل موسوم به «ابی گیت» و انفجار دوم نیز در فاصله کوتاهی از انفجار اول، مقابل هتل بارون روی داده است.
داعش در وبسایت اعماق مسئولیت حمله به فرودگاه بینالمللی کابل را برعهده گرفت. داعش در بیانیه خود عکسی از یکی از نیروهای خود را که گفته بمبگذار انتحاری بود منتشر کرده است. در تصویر فرد مهاجم با کمربند انفجاری جلوی پرچم سیاه داعش ایستاده و با پارچهای مشکی صورت خود را پوشانده به طوریکه تنها چشمانش پیدا است.
در این بیانیه اشارهای به عامل دومین حمله انتحاری نشده است. داعش همچنین گفت که بمبگذار موفق شد با عبور از ایست بازرسیهای امنیتی طالبان در فاصله پنج متری تجمع سربازان، مترجمان و همکاران نیروهای آمریکایی قبل از انفجار قرار گیرد.
درباره این حملات چه میدانیم؟
شمار کشتهها و زخمیها: طبق آمارها دستکم ۱۲ نظامی آمریکایی به همراه ۶۰ شهروند افغانستان کشته شدند و بیش از ۱۴۰ نفر نیز زخمیشدهاند.
ماهیت حمله: مککنزی، رئیس فرماندهی مرکزی ارتش آمریکا گفت که این دو حمله با عملیات انتحاری انجام شد و به دنبال آن افراد مسلح اقدام به تیراندازی کردند.
مسئولیت حمله: شاخه خراسان داعش در افغانستان مسئولیت این حمله را برعهده گرفت.
ادامه یافتن تهدیدها: مککنزی تاکید کرد که به تحقیق درباره عاملان حمله ادامه میدهند و روی دیگر «جریانهای تهدید» در میدان هوایی متمرکز شدهاند. وی تصریح کرد که این تهدیدها به این معنی است که میتوانند «قریبالوقوع» باشند و «هرلحظه ممکن است رخ دهند» و ممکن است شامل حملات موشکی، حملات با خودرو یا حمله کننده انتحاری جلیقهپوش باشد. وی گفت که با طالبان درباره امنیت فرودگاه هماهنگیها را انجام میدهند.
نیروهای آمریکایی هنوز در افغانستان هستند: طبق اعلام پنتاگون تقریبا هزار آمریکایی در افغانستان باقی ماندهاند. امروز پنج هزار نفر خارج شدهاند. از ۱۴ اوت بیش از ۱۰۴ هزار غیرنظامی خارج شدهاند.
تلاشها برای ادامه خروج افراد: مککنزی همچنین گفت که تهدید داعش واقعی است اما تلاشها برای تخلیه افراد ادامه خواهد یافت.
وزیر خارجه بریتانیا: حمله امروز یادآوری کرد که وضعیت خطرناکی است
دومینیک راب، وزیر امور خارجه بریتانیا در بیانیهای گفت که با آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا تماس گرفته است تا ناراحتی خود را به خاطر کشته شدن نیروهای آمریکایی در فرودگاه کابل ابراز کند.
وی افزود: «حمله امروز به خوبی یادآوری کرد که وضعیت خطرناکی است که در آن نیروهای نظامی و غیرنظامی بریتانیایی برای خروج افراد بسیار تلاش کردهاند و ما باید به شجاعت آنها و دستاوردهای آنها افتخار کنیم.»
ماکرون: به ماموریت خود تا انتها عمل میکنیم
کاخ الیزه در بیانیهای اعلام کرد که فرانسه علیرغم حملات مرگبار در فرودگاه کابل به ماموریت خود برای خروج مردم از افغانستان تا انتها عمل خواهد کرد.
امانوئل ماکرون حملات امروز را به شدت محکوم کرد و گفت به «قهرمانانی که برای انجام عملیات خروج در صحنه حضور دارند درود میفرستد.»
وی افزود که فرانسه به تلاشهای بشردوستانه و حفاظتی خود برای افغانهای تحت تهدید ادامه میدهد.
دونالد ترامپ: این فاجعه هرگز نباید رخ میداد
دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق آمریکا روز پنجشنبه حملهای را که باعث کشته شدن ۱۲ سرباز آمریکایی در کابل شد، محکوم کرد.
وی در بیانیهای اظهار تاسف کرد و گفت: «این فاجعه هرگز نباید رخ میداد که همین موضوع غم ما را عمیقتر میکند.»
انفجار دیگری کابل را لرزاند
خبرگزاری فرانسه اعلام کرد ساعاتی پس از دو انفجار مرگبار در فرودگاه کابل، حوالی نیمهشب انفجار دیگری پایتخت افغانستان را لرزاند.
سخنگوی طالبان توضیح داد
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان درباره انفجارهای دیگر که صدای آن نیمه شب در کابل شنیده میشد گفت که این صداها در داخل میدان هوایی کابل بوده است و از سوی نیروهای آمریکایی برای از بین بردن تجهیزاتشان صورت گرفته است.
وی از شهروندان کابل خواست که نگران نباشند.
ژنرال مک کنزی: آمریکا آماده اقدام علیه عاملان حمله است
ژنرال مک کنزی، رئیس فرماندهی مرکزی ارتش آمریکا(سنتکام) اعلام کرد که آمریکا آماده اقدام علیه عاملان دو انفجار اخیر است.
او همچنین تاکید کرد که با وجود این حملات، عملیات تخلیه پرسنل آمریکایی و اتباع افغان ادامه خواهد یافت. او افزود که با هماهنگی با دیگر نیروها بگونهای عمل خواهد شد تا ورود شهروندان آمریکایی به فرودگاه امن باشد.
او افزود که «بخشی از اطلاعات خود را نیز با طالبان به اشتراک میگذاریم تا آنها نیز بتوانند برخی از حملات احتمالی در آینده را خنثی کنند».
مقامات آمریکا و دیگر کشورهای غربی طی روزهای گذشته نسبت به احتمال حمله داعش به فرودگاه کابل همزمان با تخلیه اتباع خارجی و گروهی از افغانها هشدار داده بودند.
امرالله صالح: طالبان مسئول بمبگذاری در میدان هوایی هستند
پیش از این در اولین واکنشها به این حادثه، امرالله صالح معاون اول رئیسجمهور پیشین افغانستان، در گفتگویی اختصاصی با یورونیوز، طالبان را مسئول این حادثه دانسته بود.
او اعلام کرد: «من به عنوان کسی که سابقه استخباراتی و اطلاعاتی دارم [میتوانم بگویم که] ما از دو سه روز قبل میدانستیم که طالبان با یک رشته بمبگذاریها، به عنوان این که داعش میخواهند بمبگذاری کنند [میخواستند] فاجعه میدان هوایی را ختم کنند. در عقب این بمبگذاریها خودشان هستند.»
طالبان انفجار فرودگاه را محکوم کرد
سهیل شاهین، سخنگوی دفتر طالبان در قطر نیز انفجارهای روز پنجشنبه در فرودگاه کابل را محکوم کرد. او گفت: «ما این حادثه وحشتناک را بشدت محکوم میکنیم و هر اقدامی برای محاکمه عاملان آن انجام خواهیم داد.»
گفته میشود که در میان کشته شدگان این حادثه، کودکان نیز دیده میشوند.
رسانههای داخلی افغانستان تصاویری از زخمیهای این حادثه که به کمک مردم به مراکز درمانی منتقل میشوند، منتشر کردهاند.
وزارت دفاع بریتانیا نیز گفت که در تلاش است تا «فورا» از جزئیات حادثه و تاثیر آن بر روند خروج اتباع خارجی و افغانها از فرودگاه کابل مطلع شود. در پی این حادثه بوریس جانسون، نخستوزیر بریتانیا دستور تشکیل جلسه بحران داد.
امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه نیز اعلام کرد که به دلیل «وضعیت امنیتی» جدید در افغانستان، دیوید مارتینون سفیر فرانسه در کابل این کشور را ترک خواهد کرد.
طرح استفاده از پایگاه نظامی بگرام برای ادامه عملیات تخلیه
لیندسی گراهام، سناتور جمهوریخواه کنگره آمریکا اعلام کرد که به دولت جو بایدن پیشنهاد داده است به دلیل شرایط امنیتی نامناسب فرودگاه بینالمللی حامد کرزی، از پایگاه نظامی بگرام برای ادامه عملیات تخلیه نیروهای آمریکایی و اتباع افغانستان استفاده کنند.
بریتانیا و فرانسه: عملیات تخلیه ادامه دارد
بوریس جانسون، نخستوزیر بریتانیا اعلام کرد که عملیات این کشور برای تخلیه نیروها از افغانستان با وجود حمله «وحشیانه» تروریستها ادامه خواهد یافت.
امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه نیز اعلام کرد که همچنان در عملیات بینالمللی تخلیه صدها نفر از افغانستان مشارکت خواهد کرد.
گوترش خواستار نشست فوری شورای امنیت شد
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل حمله «تروریستی» به فرودگاه کابل را محکوم کرد و خواستار تشکیل نشستی با حضور اعضای دائم شورای امنیت برای بحث درباره تحولات افغانستان شد.
در بیانیهای که توسط استفان دوجاریک، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل برای خبرنگاران خوانده شد، آمده است: «این حادثه بی ثباتی وضعیت در افغانستان را نشان میدهد؛ اما عزم ما را تقویت می کند زیرا ما همچنان به ارائه کمک های فوری در سراسر این کشور برای حمایت از مردم افغانستان ادامه میدهیم.»
آمریکا حدود شش هزار نظامی را برای کمک به روند خروج اتباع این کشور و افغانهایی که طی ۲۰ سال گذشته با کشورهای خارجی همکاری داشتند به فرودگاه کابل اعزام کرده است.
مهلت تعیین شده برای خروج نظامیان آمریکا از افغانستان، سهشنبه آینده ۳۱ اوت (۹ شهریور) به پایان میرسد.