کارخانه چاپ پول سه شیفت کار می کند!
هرچند شوکهای ناشی از تهدید خارجی باعث خروج قطار اقتصادی از ریل اصلی آن شده، اما به نظر میرسد سهم چالشهای داخلی در شکلگیری ناترازیهای اقتصادی کمتر از تحریم نبوده است.
به گزارش جهان مانا، به باور حیدر مستخدمینحسینی، «اگر بانک مرکزی مستقل باشد، میتواند ثبات قیمتها را دنبال کند. اما به دلیل محدود بودن حوزه اختیارات این نهاد در زمینه سیاستگذاری پولی باید نگران یک سونامی تورمی جدید در آینده نزدیک باشیم.»
وی همچنین معتقد است که در سایه طرح بانکداری مجلس، اگر تهماندهای از مستقل بودن در بانک مرکزی دیده میشد رو به خاموشی گذاشته شده است. و آخرین نفسهای بانک مرکزی نیز در اختیار دولت قرار خواهد گرفت.
بخش هایی از اظهارات این اقتصاددان و معاون حقوقی و امور مجلس اسبق وزارت اقتصاد و بانک مرکزی بدین شرح است:
- کسری بودجه دولت ریشه بسیاری از معضلات امروز اقتصاد ایران است و درست به همین خاطر است که دولت همواره موتور چاپ پول را روشن نگه داشته تا بتواند برای تامین هزینههایش به آن متوسل شود. اما دولت سیزدهم همواره ادعا میکند که به منابع بانک مرکزی دستدرازی نکرده و حتی تداوم رشد پایه پولی و نقدینگی را هم انکار میکند. اخیرا نیز از طرحی تحت عنوان مولدسازی داراییهای دولت رونمایی کرده و حتی درآمد بالای ۱۰۰ هزار میلیارد تومانی از محل مولدسازی در بودجه ۱۴۰۲ پیشبینی شده است. آیا سیاست جدید درآمدزایی دولت میتواند جلوی استقراض از بانک مرکزی را بگیرد؟ یا اینکه بودجه همچنان تهدیدی جدی برای آینده نظام بانکی کشور به حساب میآید؟
- چند سالی است که یکی از واحدهای صنعتی و تولیدی به نام کارخانه چاپ اسکناس بانک مرکزی سه شیفت کار میکند و موتور چاپ پول آن لحظهای وقفه ندارد. در شرایطی که با رکود تورمی مواجه هستیم، کارخانه اسکناس بانک مرکزی تنها کارخانهای بوده که به درستی کار میکرده و مشغول ارائه خدمت به دولت بوده است.
- این مساله باعث شده که پایه پولی و نقدینگی رشد کند و پول پرقدرت وارد چرخه اقتصادی شود. براساس آخرین آمارهای بانک مرکزی، حجم پایه پولی به ۷۵۰ هزار میلیارد تومان رسیده، خالص مطالبات بانک مرکزی از بخش دولتی ۷۰ درصد رشد داشته و سپردههای بخش دولتی نزد بانک مرکزی ۷ درصد کمتر شده است. مطالبات بانک مرکزی از بانکها نیز حدود ۱۵ درصد افزایش پیدا کرده، اما ذخایر بانکها به کل سپردهها که حاکی از کمبود نقدینگی بانکهاست ۴۰ درصد کمتر شده است.
منبع: جهان صنعت