نظارت میدانی یا مداخله در امور اجرایی؛ مسئله قالیباف کدام است؟

مهم‌ترین وظیفه قوه مقننه قانون‌گذاری است و نظارت بر اجرای قانون نیز کاربرد دیگر مجلس شورای اسلامی است؛ اما به نظر می‌رسد بخشی از مجلس یازدهمی‌ها نه‌تنها علاقه‌ای به این وظایف ندارند، بلکه هنوز خود را در قامت «مسئولیت اجرایی» می‌بینند! این ویژگی به خصوص در میان فردی که در رأس هیأت رئیسه مجلس حضور دارد، بیشتر مشهود است.

به گزارش جهان مانا، محمدباقر قالیباف در طول سالیان و انتخابات گذشته، همواره کاندیدای ورود به پاستور بوده اما از آنجایی که انتخاب مردم نبود، این رویایش تعبیر نشد و در نهایت توانست از طریق انتخابات مجلس شورای اسلامی به بهارستان راه یابد. این در حالی بود که این دوره از انتخابات کشور که دوم اسفند 98 برگزار شد، کمترین میزان مشارکت را در پرونده انتخابات جمهوری اسلامی را به نام خود ثبت کرد.

با وجود این، تغییر نوع مسئولیت قالیباف از شهرداری تهران به ریاست مجلس شورای اسلامی (که دو حیطه و وظیفه شغلی کاملا متفاوت است) ؛ تا این لحظه در عالم واقع رخ نداده است! یعنی رئیس مجلس غالبا تمایل به انجام امور اجرایی دارید و گویی هنوز نپذیرفته که وظیفه رئیس قوه مقننه از وظایف قوه مجریه متمایز است. این ادعا، با نگاهی گذرا به اظهارات و سفرهای قالیباف، به راحتی قابل اثبات است.

اولین سفر استانی قالیباف به خوزستان بود که شهریور گذشته انجام شد. سفری که رئیس مجلس بیش از یکصد تن، همراه داشت و بدین لحاظ، رکورد احمدی نژاد را در تعدد همراهان شکست. همچنین هزینه این سفر چهار روزه مورد سوال افراد زیادی قرار گرفت.

رئیس مجلس در واکنش به انتقاداتی که به این سفر بیان می‌شد، «نظارت بر روند اجرای طرح‌ها و پروژه‌های در دست اجرا در کشور» به خاطر «نزدیک بودن موعد تنظیم بودجه سال آتی» را علت شروع سفرهایش عنوان کرد و البته پاسخی به این سوال‌ها نداد که اگر قصد نظارت یا مشاهده وضعیت استان‌ها را دارد، پس علت مداخله در امور اجرایی استان‌ها و بیان اظهاراتی که جزو وظایف رئیس قوه مققنه نیست، چیست؟

این نکته‌ای بود که از دید مردم نیز پنهان نماند. برای همین نزدیک بودن زمان انتخابات ریاست جمهوری 1400 را مهم‌ترین علت برگزاری سفرهای مذکور، عنوان کردند. در همین راستا، یک کابر فضای مجازی نوشت: «قالیباف با سفر به خوزستان، نخستین گام انتخاباتی‌اش را برای سال ۱۴۰۰ برداشت. قالیباف با شبکه مالی و سیاسی و رسانه‌ای‌اش امیدوار است بالاخره رئیس جمهوری شود.»

رئیس مجلس کمی بعد از خوزستان، عازم سیستان و بلوچستان شد و پس از آن نیز، چهارمحال و بختیاری و کرمان، از جمله استان‌هایی بودند که به عنوان مقصد بعدی قالیباف انتخاب شدند. این سفرها اگرچه با عنوان «سفر نظارتی» سعی دارد بُعد نظارتی مجلس را مورد تاکید قرار دهد، حامیان این سفرها، در مقابل این واقعیت که «مصوبات سفر» فقط محصول سفر مقامات اجرایی در قوه مجریه است و نه قوای دیگر، سکوت می‌کنند و پاسخی نمی‌توانند ارائه دهند.

دخالت قالیباف دراموری که ذاتا ماهیتی اجرایی دارند، به قدری در ماه‌های اخیر شدت یافته است که روحانی رئیس دولت مجددا به صراحت تاکید کرد هیچ کس حق دخالت در امور قوه مجریه را ندارد.

اما چه چیزی باعث شد تا روحانی بر تفکیک وظایف قوا تاکید بکند؟ نگاه به جدول زیر می‌تواند پاسخی به این سوال بدهد؛ جدولی که شرح اجمالی سفر قالیباف به برخی استان‌ها است.

منبع: قرن نو

دیدگاه