روسیه طالبان را از لیست گروه تروریستی خارج کرد
دادگاه عالی روسیه پنجشنبه ۲۸ فروردینماه ۱۴۰۴ ممنوعیت فعالیت گروه «طالبان» حاکم بر افغانستان را به حالت تعلیق درآورد و نام این گروه از فهرست گروههای تروریستی مسکو خارج شد.

به گزارش جهان مانا، دادستانی کل روسیه ۱۱ فروردینماه در درخواستی از دادگاه عالی این کشور، خروج گروه طالبان حاکم افغانستان را از فهرست ممنوعه گروههای تروریستی را خواستار شده بود.
بنا بر این گزارش، با تصمیم دادگاه عالی فدراسیون روسیه، ممنوعیت قبلی فعالیتهای جنبش طالبان که در فهرست یکپارچه فدرال سازمانهای تروریستی شناخته شده گنجانده شده بود، به حالت تعلیق درآمد.
نشست دادگاه عالی روسیه پشت درهای بسته برگزار شد. این تصمیم قضایی روسیه در لغو ممنوعیت فعالیت یک گروه که قبلا در فهرست تروریستی قرار داشت، نخستین بار پس از تصویب قانونی در دسامبر ۲۰۲۴ در این پیوند صورت گرفت و این تصمیم، بلافاصله اجرا میشود.
اواخر دسامبر ۲۰۲۴ (هشتم دیماه ۱۴۰۳) ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه قانونی را امضا کرد که امکان تعلیق موقت ممنوعیت فعالیتهای سازمانهایی را که در فهرست یکپارچه سازمانهای تروریستی قرار دارند را ایجاد میکند.
بنا بر این قانون، تصمیم به تعلیق ممنوعیت فعالیت یک سازمان تروریستی شناخته شده توسط دادگاه بر اساس درخواست دادستان کل فدراسیون روسیه یا معاون وی اتخاذ میشود. این در صورتی امکان پذیر است که اطلاعاتی وجود داشته باشد که آن سازمان قبلاً فعالیتهای تروریستی، تبلیغات، توجیه و حمایت از تروریسم یا سایر جرایم جنایی را متوقف کرده باشند.
بنا بر این گزارش، بهروزرسانی فهرست گروههای تروریستی روسیه از سوی سازمان امنیت فدرال این کشور، پنج روز به طول میانجامد.
ضمیر کابلوف نماینده ویژه رئیس جمهور روسیه در امور افغانستان در این باره گفت: تصمیم اتخاذ شده درباره گروه طالبان موانع قانونی روابط سیاسی و اقتصادی بین مسکو و کابل را برطرف میکند.
وزارت خارجه روسیه در بیانیهای درباره لغو وضعیت تروریستی گروه طالبان نوشت:این اقدام، راه را برای ایجاد یک مشارکت تمام عیار با کابل باز میکند.
در این بیانیه آمده است: این تصمیم تعهدات مسکو را برای تبعیت از تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل علیه افراد مرتبط با این جنبش تغییر نمیدهد.
وی خاطرنشان کرد: هدف روسیه ایجاد روابط سودمند متقابل با افغانستان در همه زمینهها است.
وزارت خارجه روسیه افزوده است: افغانستان با موقعیت منحصربهفرد ژئواستراتژیکی خود میتواند به پیوند دهندهای در اجرای پروژههای بزرگ انرژی و زیربنایی در آینده تبدیل شود.
سفارت افغانستان در مسکو نیز در بیانیهای به ریانووستی اعلام کرد: کابل از تصمیم مسکو برای تعلیق ممنوعیت فعالیت "طالبان" استقبال میکند و از مسکو برای این تصمیم قدردانی میکند.
این رسانه دولتی روسیه در ادامه به نقل از سهیل شاهین رئیس دفتر سیاسی "طالبان" در قطر نوشت: تصمیم دادگاه عالی روسیه مبنی بر تعلیق ممنوعیت فعالیت این جنبش را تصمیمی منطقی میدانیم؛ این تصمیم "بسیار ضروری" بود.
وی با بیان اینکه انتظار داریم در سالهای آینده روابط و همکاری خوبی با روسیه داشته باشیم، اظهار داشت: روسیه و افغانستان باید همه موانع را رفع کرده و مسیرهای همکاری را تعیین کنند.