چرا شاخص بورس منفی شد؟
بورس بعد از مدت ها اصلاح، از حدود سه هفته گذشته وارد مدار صعودی شد و روزهای امیدوارکنندهای را برای سهامداران به ارمغان آورد، اما از دو روز گذشته شاخص بورس مسیر نزولی را در پیش گرفت که از نظر کارشناسان چنین روندی طبیعی است و نگران کننده نخواهد بود.
به گزارش ایرنا، از همان ابتدا و با بازگشت روند صعودی به شاخص بورس کارشناسان اعلام کردند سهامداران نباید در معاملات بازار در انتظار رشدهای غافلگیرکننده همانند چند ماه نخست سال باشند بلکه بازار در کنار روند افزایشی، افت و اصلاح هایی را هم تجربه خواهد کرد.
با توجه به چنین صحبت هایی از سوی کارشناسان، شاخص بورس از دو روز گذشته وارد مدار نزولی شد، در حالی که ایجاد چنین روندی در بازار بعد از چند روز رشد متوالی شاخص بورس، دور از ذهن نبود.
به دنبال روند نزولی بازار سهام در روز دوشنبه، بورس روز گذشته معاملات خود را با افت آغاز کرد و شدت عرضه ها در این بازار به گونه ای بود که در نخستین دقایق معاملات با افت حدود ١٠ هزار واحدی همراه شد، بازار در اواسط معاملات به افت حدود ٢٠ هزار واحد دست پیدا کرد اما با نزدیک شدن به پایان معاملات از شتاب روند نزولی بازار کاسته شد و شاخص بورس با بیش از پنج هزار واحد به معاملات خود پایان داد.
شاخص بورس بعد از رشد حدود ٢٠ درصدی در چند روز اخیر به مقاومت کانال یک میلیون و ۵٠٠ هزار واحد نزدیک شد و روند بازار را به فاز اصلاحی نزدیک کرد، اما برخی از شایعه های فضای مجازی در دامن زدن روند اصلاحی بازار بی تاثیر نبوده است.
در مجموع با پایان یافتن ریسک انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، آرام شدن فضای بازار ارز و عدم افزایش نرخ سود بانکی، ریسک زیادی بازار را تهدید نمی کند و سهامداران نباید ترس چندانی را از روند منفی شاخص بورس که گاهی در بازار ایجاد می شود، داشته باشند.
با توجه به قرمز پوشی بورس در پایان معاملات روز گذشته، حال سهامداران نگران روند معاملات امروز بازار هستند که در این زمینه "جلال روحی" امروز (چهارشنبه) در گفت و گو با ایرنا به علت ورود شاخص بورس به روند منفی اشاره کرد و افزود: عمده رشد اخیر شاخص بورس که شروع آن از یک میلیون و ۳۰۰ هزار واحد بود و اکنون بر روی کانال یک میلیون و ۵۰۰ هزار واحد قرار گرفته است توسط سهام بزرگ و شاخص ساز صورت گرفت و همه آنها رشد حدود ۳۰ درصدی را تجربه کردند.
وی اظهار داشت: اکنون بازار به سمت سهام کوچک و متوسط که تا چند روز گذشته قفل در صف فروش بودند پیش رفته است، در وضعیت فعلی این سهام در نقطه خوبی برای معاملات قرار گرفتند و قابلیت نقدشوندگی خود را افزایش داده اند.
روحی خاطرنشان کرد: شاخص کل و سهام شاخص ساز در بازار اکنون در حال استراحت هستند و سهام کوچک مورد اقبال بازار و سهامداران قرار گرفته است که این روند بازار را در وضعیت معاملات شاخص کل و شاخص هم وزن شاهد هستیم.
به گفته این کارشناس بازار سرمایه، در چند روز اخیر شاخص هم وزن وضعیت بهتری را نسبت به شاخص کل دارد و اکثر سهام کوچک دارای صف خرید هستند.
وی گفت: روز گذشته شاخص کل تا قبل از بازگشایی نماد فملی بیش از ١٣ هزار واحد منفی بود و به کانال کمتر از یک میلیون و ۵۰۰ هزار واحد رسید، اما بازگشایی این نماد مسیر بازار را تغییر داد و از شتاب روند منفی بازار کاسته شد که به دنبال آن شاخص بورس دوباره به کانال یک میلیون و ۵۰۰ هزار واحد بازگشت.
روحی با اشاره به اینکه اکنون منطق بر بازار حاکم است ومعاملات روند معقولی را در پیش گرفته است، خاطرنشان کرد: طبیعی است که تا مدتی بازار همین روند را داشته باشد و سهامداران نباید تصور رشد پرشتاب چند ماه نخست سال را از بازار داشته باشند.
این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه تحلیل سهام اکثر شرکت های بزرگ نشان دهنده لزوم استراحت برای آنها است، گفت: در وضعیت فعلی سهام کوچک یکه تاز بازار و در حال جبران عقب ماندگی خود از سهام شاخص ساز هستند.
وی با اشاره به اینکه بازار با توجه به حجم و ارزش معاملات و چرخش موجود در گروه ها به خوبی در حال کنترل و مدیریت است، افزود: اکنون ترس خاصی معاملات بورس را تهدید نمی کند و بازار به صورت کامل روند منطقی و هدایت شده ای را در پیش گرفته است که این موضوع باعث می شود تا شاخص به صورت آرام و پیوسته حرکت کند و دیگر روند هیجانی نداشته باشد.
روحی با بیان اینکه شاخص بورس برای مدتی در کانال یک میلیون و ۵۰۰ هزار واحد در حرکت خواهد بود، افزود: با انتشار گزارش ۹ ماه شرکت ها و دیگر خبرهای مثبت می توان در انتظار موج جدیدی از روند صعودی شاخص بورس باشیم و بعد از آن گروه ها با توجه به گزارشی که منتشر می کنند معاملات خود را انجام می دهند و قیمت سهام آن ها افزایش یا کاهش پیدا می کند.
این کارشناس بازار سرمایه با تاکید بر اینکه بازار نباید همیشه مثبت باشد و این ذهنیت اشتباهی است که برخی در انتظار رشد مداوم شاخص بورس هستند، خاطرنشان کرد: در همه بازارهای مالی فراز و فرود وجود دارد اما در بازار سرمایه، سهامداران انتظار دارند که شاخص بورس هر روز مثبت باشد، این امر نیازمند متغیرهای مثبت مانند سودآوری شرکت ها، طرح های توسعه ای و تجدید ارزیابی است درحالی که اکنون با چنین مولفه هایی در بازار همراه نیستیم.
وی اظهار داشت: موضوعی که اکنون بازار را مورد اقبال قرار داده است تثبیت نرخ دلار و بحث انتظار تورمی است که برای قیمت های سال آینده از طریق لایحه بودجه ایجاد شده است.
روحی با اشاره به اینکه لایحه بودجه تا حدودی اغماض آمیز پیش بینی شده است، گفت: در صورتی که برخی از تبصره های آن مانند فروش نفت به صورت روزانه با دو میلیون بشکه محقق نشود به طور حتم بودجه نفتی با مشکل مواجه می شود و به تناسب درآمدهای دولت کاهش و آثار تورمی ایجاد خواهد کرد.
به اعتقاد این کارشناس بازار سرمایه، این موضوع به طور حتم بر قیمت دلار و به تناسب به تناسب درامدهای دولت کاهش واثار تورمی ایجاد خواهد کرد و بر سهام شرکت های دلار محور که صادرات دارند تاثیرگذار خواهد بود.
وی گفت: اکنون روند بازار منطقی و منصفانه استو دست به دست شدن سهام در بازار باعث ایجاد ثبات در معاملات و افزایش قیمت تمام شده خرید سهامداران می شود.
روحی با تاکید بر اینکه روند معاملات بورس تا پایان سال مثبت خواهد بود، افزود: براساس پیش بینی های صورت گرفته معاملات بورس در هر ماه با توجه به متغیرهای فعلی به صورت متعادل و با افزایش ۱۰۰ هزار واحدی شاخص بورس همراه خواهد بود اما اگر متغیرها تغیر کند این میزان با شتاب یا ضعف همراه می شود.
این کارشناس بازار سرمایه در پایان ادامه داد: تا پایان سال شاخص بورس در محدوده های یک میلیون و ۸۰۰ هزار واحد در نوسان خواهد بود.