لایحه حجاب و عفاف چگونه ارزش پول ملی را کم میکند؟
روزنامه دنیای اقتصاد از رابطه بین لایحه حجاب و عفاف و کاهش ارزش پول ملی نوشته است.
به گزارش جهان مانا، بخشهای مهم این مطلب را در ادامه میخوانید:
اخیرا یکی از نمایندگان مجلس از لایحهای موسوم به «حجاب و عفاف» رونمایی کرده است که مطابق آن اگر شهروندان به تعبیر او «مرتکب بیحجابی» شوند، دولت به عنوان جریمه از حساب بانکی آنها بهطور مستقیم پول کسر میکند. علاوه بر آثار ویرانگر و غیرقابل جبران این سیاستها بر مهاجرت نیروی انسانی و فرار سرمایه، یکی از عوامل اثرگذار بر سقوط ارزش ریال که معمولا کمتر به آن پرداخته میشود، اثر اینگونه دعاوی بر اعتماد مردم به پول ملی است.
قاعدتا اگر ارزش پول ملی یک کشور دغدغه حاکمیت باشد، باید به شهروندان اطمینان دهد که میتوانند در امنیت کامل و با خیال آسوده از خدمات بانکی بهرهمند شوند و دارایی آنها درمقابل هر خطری محفوظ است. بهطور مثال، وقتی نظام بانکی نتواند دارایی و اطلاعات شهروندان را از دسترسی هکرها محفوظ نگاه دارد، طبیعی است شهروندان به گزینههای دیگر تمایل پیدا کنند و ارزش واحد پولی مورد نظر که مستقیما به سطح اعتماد و اطمینان کاربران آن وابسته است، کاهش پیدا کند.
حال تصور کنید ناشر پول، خود اولین تهدید برای دارایی مردم باشد و به اشکال مختلف به آنان اعلام کند که ما ازطریق پولی که منتشر میکنیم قصد داریم شما را کنترل کنیم، خواستههای خود را بر شما تحمیل کنیم و اگر به خواستههای ما تن ندهید هیچ تضمینی برای مالکیت شما بر داراییها و اموالتان وجود ندارد. هرآنچه در دسترس ما قرار دارد، صاحب واقعی آن ما هستیم و هرموقع اراده کنیم آن را مصادره میکنیم.
بدیهی است که در چنین شرایطی مردم تا جایی که امکان دارد به گزینههای دیگر روی میآورند. کم وبیش این قاعده درباره همه پولهای فیات (پولهایی که دولتها منتشر میکنند) صدق میکند و دولتها به اشکال گوناگون از انحصاری که در انتشار پول دارند استفاده میکنند. مثلا از طریق تکثیر پول و خلق تورم، دارایی شهروندان را هرگونه که صلاح میدانند به دیگران انتقال میدهند.
کماکان ارزش ریال مهمترین قربانی این رویارویی است. بازی بیش از حد با کارت ریال و استفاده آشکار از آن به عنوان یک سلاح، بیش از پیش افراد را به رویگردانی از پول ملی دعوت میکند و چهبسا این رویگردانی را به عنوان یک عمل نمادین در نزاع موجود تبدیل کند.