حداقل هزینه خانوار در کلانشهرها به ۳۲ میلیون تومان رسید
یک مقام پیشین شورای عالی کار معتقد است که اگر دستمزد ۱۰۰ درصد افزایش پیدا کند، تورم حاصل از آن بیش از ۱۱.۵ تا ۱۲ درصد نخواهد بود.
به گزارش جهان مانا، اهم اظهارات فرامرز توفیقی از اعضای سابق کمیته دستمزد شورای عالی کار است که در اعتراض به عملکرد و اقدامات وزارت کار مرتضوی در سال ۱۴۰۱ تا جایی پیش رفت که در نهایت از تیم کارگری و به خواست وزیر کنارش گذاشتند. او که چند سالی دست اندرکار تعیین سبد معیشت خانوار در شورای عالی کار بوده معتقد است هم اکنون در شهرهای بزرگ هزینه حداقلی خانوار از ۳۰ میلیون تومان هم فراتر رفته است. هر چند او امید چندانی به بهبود امور ندارد ولی به وزارت کار هشدار میدهد تا دیر نشده چارهجوییهای لازم انجام شود چرا که به باور او شکاف بیشتر مزد و معیشت و بیتوجهی به عقب ماندگیهای مزد میتواند هزینه سنگین را به کشور تحمیل کند.
اهم اظهارات فرامرز توفیقی را در ادامه میخوانید:
- واقعیت این است که وضعیت امروز معیشتی طبقه کارگر و بازنشستگان ایرانی، وضعیت اسفناکی است. این بخش که اکثریت بزرگی از جامعه را در بر میگیرند هر روز بیش از گذشته درگیر تامین حداقلها هستند. تامین مسکن امروز به کاری بسیار سخت تبدیل شده و وضعیت خوراک خانوار هم نباید مساعد باشد.
- به غیر از اقلیتی ناچیز اما بسیار ثروتمند که برندگان وضع موجود هستند اکثریت بزرگی از مردم زیر فشار قرار دارند. به باور من ولی طبقه کارگر و مزدبگیران وضعیت به مراتب دشوارتری دارند چرا که سالیان سختی را از سر گذراندند و مزد آنها بسیار تضعیف شد.
- نکته دیگر این است که حقوق بگیران دولتی یا همان کارمندان هم البته وضعیت دشوارتری نسبت به گذشته دارند. یعنی قدرت خرید واقعی آنها نیز در مقایسه با گذشته به نحو محسوسی تضعیف شده است منتها حمایتهایی که از کارمندان دولتی میشود به مراتب بیش از کارگران است و همین موجب میشود که وضعیت معیشتی آنها بهتر باشد.
- کماکان در کشور ما معیار وملاک شعارهای بیمبنا است و نه واقعیات و نیازهای موجود. به طور مثال بنگرید که از کاهش تورم سخن میگویند ولی نماینده کارفرمایی دائم چون سنوات پیش مدعی شده که کارفرمایان بسیار زیر فشارند و توان افزایش مزد را ندارند. در واقع آن قدر این سناریوها تکراری و نخ نماست و هیچ چیز تازهای در آن مشاهده نمیشود.
- انتظار داشتم جلسات آن شروع میشد. حتی تیم کارگری شورای عالی کار هم باید در رفتارش تجدید نظر کند. یکی از اعضای آن همین اخیرا گفته که باید مزد ۵۰ درصد افزایش یابد. سالهایی که ما میگفتیم مزد را ۱۰۰ درصد افزایش دهید به این وضعیت رسیدیم امسال که همان آغاز از ۵۰ درصد حرف میزنند، امیدوارم کار بدتر نشود.
- من از شورای عالی کار انتظار داشتم که سبد معیشت را تا حالا تصویب کرده بود و اینکه وزیر کار و معاون روابط کار آن وارد سامان دادن به اشتباهات مرگبار و ضد کارگری تیم پیشین وزارت کار میشدند. یعنی مساله من الان عدد و رقم افزایش مزد نیست بلکه بازگرداندن ماده ۴۱ قانون کار برای تصمیمگیریهای مزدی است.
- ما دسترسی به آمارهای رسمی نداریم ولی میدانیم که مردم ما مصرف زده نیستند بلکه مردمی قانع داریم که با وجود این همه مشکل قناعت کردند و سعی میکنند با مشکلات کنار بیایند. من مصرف کننده داخلی در حالی که باید از تکنولوژی عقب مانده استفاده کنم، هر روز با ترس گرانی مواجه شوم و نهایتا در مقابل مشکلات روز افزون مقصر جلوه داده میشوم.
- سبد معیشتی یا حداقل هزینه خانوار تا شهریور ماه که من حساب کردم در کلانشهرها برای خانوار ۳۲ میلیون تومان و برای شهرهای کوچک ۲۸ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان بوده است.