توصیه‌های رهبر انقلاب به مردم درباره پنج انتخابات اخیر ریاست جمهوری چه بوده است؟

رهبر معظم انقلاب هر ساله در اولین روز سال نو، در جمع زائران و خادمان حرم امام رضا(ع) به بیان سخنانی می‌پردازند.

این رسم دیرین، امسال به خاطر پاندمی کرونا و سفر نرفتن حضرت آیت‌الله خامنه‌ای به مشهد، به صورت سخنرانی زنده تلویزیونی برگزار شد. ایشان به رسم معمول، در سخنان خود علاوه بر مسائل کلی و عمومی، به فراخور رویدادهای مهمی که در سال جدید رخ خواهد داد، نکاتی را بیان می‌کنند. از آنجا که سال 1400 با یک اتفاق مهم یعنی انتخاب رئیس جمهوری همراه است، بخشی از سخنان رهبر انقلاب، به این موضوع اختصاص داشت.

ایشان امسال در این رابطه بر دو نکته تاکید داشتند؛ یکی مشارکت بالا که اقتدار ملی را در پی دارد و دیگری توصیه‌هایی بود درباره ویژگی‌های رئیس جمهوری که رهبر انقلاب مطرح کردند.

این گزارش مروری است بر نکات مورد تاکید مقام معظم رهبری درباره انتخابات ریاست جمهوری در اول فروردین سال‌هایی که مردم به پای صندوق‌های رای رفتند. در جدول زیر، اهم بیانات رهبر معظم درباره اهمیت انتخابات ریاست جمهوری و همچنین ویژگی‌های یک رئیس جمهوری مطلوب از دیدگاه ایشان در 5 مقطع اخیر، مرور شده است.

سال

اهمیت انتخابات ریاست جمهوری از دیدگاه رهبر انقلاب

1400 1- انتخابات از لحاظ داخلی یک نوسازی و یک نَفَس تازه برای بخش اجرایی است زیرا افراد تازه نَفَس و پُرانگیزه وارد کار می‌شوند و این موضوع بسیار مبارک است.

2- دشمن تلاش دارد با شیوه‌های روانی مشارکت مردم در انتخابات را کاهش دهد که امیدواریم مردم با پاسخ رد، دشمنان را ناامید کنند.

3- انتخابات باید نماد وحدت ملی باشد نه نماد دودستگی و تفرقه و دوقطبی گری.

4- همه، حتی کسانی که ممکن است رهبری را نیز قبول نداشته باشند، ایران قوی را به‌عنوان راه مقابله با دشمنی‌ها قبول دارند که یکی از راههای مهم قوی شدن ایران، مشارکت در انتخابات است.

5- اینکه می‌گویند رئیس‌جمهور اختیاراتی ندارد یا تدارکاتچی است، خلاف واقع و از روی بی‌مسئولیتی یا بی‌اطلاعی یا غرض‌ورزی است.

1396 1- انتخابات یکی از دو رکن مردم‌سالاری دینی است.

2- ما به برکت انتخابات به دنیا فخر میفروشیم.

3- انتخابات مایه‌ عزّت ملّی است؛ مایه‌ تقویت ملّت ایران است؛ مایه‌ آبروی ملّت ایران است.

4- برگزاری انتخابات پُرشور، اولین و مهمترین خواسته ما است.

5- بنده در انتخاباتها دخالت نمیکنم؛ هیچ‌وقت به مردم نگفته‌ام و نمیگویم این کس را انتخاب کنید، آن کس را انتخاب نکنید. فقط یک جا بنده دخالت میکنم و آن جایی است که کسانی بخواهند در مقابل رأی مردم و انتخاب مردم بِایستند و با مزاحمت در مقابل رأی مردم، رأی مردم را بشکنند.

6- در امر انتخابات مُرّ قانون باید عمل بشود. نتیجه‌ انتخابات ملّت هرچه شد، این معتبر است، این قانون است.

1392 1. انتخابات در کشور ما مظهر «حماسه‌ی سیاسی» است.

2. آبروی جمهوری اسلامی به انتخابات و حضور مردم در پای صندوقهای رأی و تأثیر یکایک مردم در انتخاب مدیران کشور است.

3. به خاطر اهمیتی که انتخابات دارد، دشمنان ملت ایران همیشه سعی کرده‌اند انتخابات را از شور و هیجان بیندازند.

4. در انتخابات، همه‌ سلیقه‌ها و جریانهای معتقد به جمهوری اسلامی باید شرکت کنند؛ این، هم حق همه است و هم وظیفه همه است.

5. رو گرداندن از انتخابات، مناسب کسانی است که با نظام اسلامی مخالفند.

6. تا قبل از رأی دادن، کسی از رای بنده مطّلع نخواهد شد. اینجور نیست که کسی بیاید نسبت بدهد که رهبری نظرش به فلان است، به بهمان نیست. اگر چنین نسبتی داده شد، این نسبت درست نیست.

1388 1. پایه‌ نظام ما همین انتخابات است. یکی از پایه‌ها، انتخابات است.

2. مردم‌سالاری دینی با حرف نمیشود؛ مردم‌سالاری دینی با شرکت مردم و اراده‌ مردم، ارتباط فکری و عقلانی و عاطفی مردم با تحولات کشور صورت میگیرد.

3. انتخابات سرمایه‌گذاری عظیم ملت ایران است.

1384 1. کشور ما متکی به آراء مردم است.

2. انتخابات، هم حق ملت است، هم یک وظیفه ملی است.

3. انتخابات ریاست جمهورىِ امسال نسبت به سایر انتخابات‌ها اهمیت بیشتری هم دارد و آن به خاطر این است که در سال 1384 برنامه ی چهارم توسعه و پیشرفت کشور آغاز می‌شود.

دیدگاه