ربیعی در شرایط امروز که حدود 30 درصد افراد جامعه دچار فقر شده‌اند، بیش از هر زمان دیگری مسئولیت اجتماعی فردی و گروهی اهمیت پیدا می‌کند/ هزینه تصمیمات غیر مسئولانه را آیندگان می‌پردازند

علی ربیعی گفت: هر فردی در هر جا و مسئولیتی که دارد یا حتی اگر منفعل است یا هر کسی که غیرمسئولانه در جایی قرار میگیرد؛ به آثار مثبت و زیانبار کنش خود توجه داشته باشد.

به گزارش جهان مانا؛ علی ربیعی در همایش «بسط مفهومی و نظری مسئولیت‌های اجتماعی» که عصر روز چهارشنبه 28 تیر به همت گروه مسئولیت اجتماعی انجمن جامعه شناسی ایران برگزار شد، با بیان اینکه شرایط جامعه امروز ایران به گونه‌ای است که بیش از هر دوره دیگری به گسترده شدن مفهوم مسئولیت اجتماعی به عنوان کنشی برای هر ایرانی، گروههای اجتماعی و سازمانها نیازمند است، گفت: هرچند مفهوم مسئولیت اجتماعی در ادبیات تولید شده، بیشتر معطوف به مسئولیت اجتماعی شرکتی است، اما هدف ما در گروه «مسئولیت اجتماعی انجمن جامعه‌شناسی» علاوه بر این موضوع، بسط مفهومی و ترویج مسئولیت اجتماعی در کلیت جامعه است.

رییس کارگروه مسئولیت اجتماعی انجمن جامعه‌شناسی ایران، هدف اصلی این نشست را توسعه و ترویج گفتمان مسئولیت اجتماعی و تبیین ابعاد جامعه شناختی آن دانست و ادامه داد: هدف دیگر ما تولید دانش و مفهوم سازی آن و کمک به نظریه پردازی و مفهومی مسئولیت اجتماعی به طور عملی در دانشگاه‌ها و نهادهای آموزشی به عنوان نهادهای اجتماعی مسئول است، تا به این طریق هم در این حوزه‌ها نظریه پردازی و برنامه‌ریزی شود و هم تصحیح و جهت دهی به مفهوم مسئولیت اجتماعی که معتقدم در حال انحراف است، صورت گیرد. همچنین در آگاهی بخشی به جامعه و دانش فعالان و کسب و کارهای مسئولیت اجتماعی که امروزه تحت عنوان مسئولیت اجتماعی شرکتی از آن یاد می‌شود کمک کنیم.

وی افزود: در دوره‌ای قرار داریم که بر اثر تغییرات ارزشی، نوعی فردگرایی گسترش یافته و انسجام اجتماعی ضعیف شده  است. از سوی دیگر، فقر هم گسترش یافته به نحوی که در گذشته‌ای که  فقر به عنوان استثنأ شناخته می‌شد، برنامه ها و سیاستهای رفاهی می‌توانست تا حدودی کنترل کننده باشد، اما در شرایط کنونی فقر به یک قاعده تبدیل شده و در حدود ۳۰ درصد افراد جامعه در تله فقر گرفتار شده‌اند.به همین دلیل در شرایط کنونی بیش از هر زمان دیگری به مسئولیت اجتماعی فردی و گروهی در مقابل دیگران نیاز داریم.

به گزارش جهان مانا، این استاد دانشگاه ادامه داد: دربحث مسئولیت اجتماعی شرکتی نیز، این مفهوم در عمل، دچار انحراف کارکردی شده  و در مواقعی به ابتذال هم نزدیک می‌شود. مسئولیت اجتماعی شرکتی در بخش دولتی و خصولتی، گاها به ابزار فشار نمایندگان و ذینفعان برای اعمال فشار به ناحق و در راستای منافع سیاسی تبدیل می شود. در قوانین دردست اقدام نیز، دولت به دنبال تدوین آیین نامه ای در این زمینه است و  بیشتر قصد دارد نقاط ضعف خود را در حوزه های بهداشت،آموزش و حوزه های دیگر پوشش بدهد.‌مسئولیت اجتماعی امری داوطلبانه است و نه الزام و اجبار.

وزیر سابق کار و رفاه اجتماعی همچنین تصریح کرد:  گاهی مفهومسئولیت اجتماعی شرکتی که امر درستی هم است، به ابزار فشار نمایندگان مجلس تبدیل می شود.

وی در ادامه سخنانش تصریح کرد: ما در گروه انجمن جامعه شناسی تلاش می‌کنیم در راستای تبیین و ترویج گفتمان مسئولیت اجتماعی سلسله نشست هایی را برگزار کنیم. هدف ما این است که دانشگاه ها در این زمینه فعالیت خود را بیشتر کنند که منجر به تولید دانش شود.

ربیعی خاطرنشان کرد: در شرایط کنونی شاهد نوعی انحراف در مسئولیت اجتماعی هستیم و به همین دلیل ما به دنبال این هستیم که از این انحراف جلوگیری کنیم و مفهوم مسئولیت اجتماعی را  در مسیر صحیح جهت‌دهی کنیم.

علی ربیعی افزود: تعریف ساده من از مسئولیت اجتماعی این است که نه تنها شرکتها، بلکه هر نهاد، گروه و یا فردی که در هر جایگاهی قرار دارد بایدآثار مثبت و یا زیانبار اقدامات و کنش‌های خود را بر سایر افراد، جامعه و طبیعت سنجیده و بر آن اساس عمل کند؛ حتی عواقب عدم کنش مناسب و به موقع خود را نیز مورد توجه قرار دهد.

وی با بیان اینکه « متاسفانه شاهد بسیاری از این تصمیم‌های غیرمسئولانه هستیم که آثار زیانبار آن برای آیندگان به جا می‌ماند»، افزود: اویی که تصمیم به اخراج استاد دانشگاه می گیرد و اویی که تصمیم به تعطیلی نهادهای مدنی می گیرد، توجهی به مسئولیت اجتماعی خود ندارد و توجه نمی کند این نوع تصمیمات و اقدامات، چه آثار زیانباری بر جامعه و نسل های آینده می گذارد.

نشست علمی «بسط مفهومی و نظری مسئولیت‌های اجتماعی»، با حضور علی ربیعی، محمد فاضلی، روزبه کردونی و مشکات اسدی چهارشنبه بیست و هشتم تیرماه ۱۴۰۲ ، توسط گروه مسئولیت اجتماعی انجمن جامعه شناسی ایران و انجمن ایرانی مطالعات فرهنگی برگزار شد.

 

دیدگاه
آخرین اخبار
بازار