بندر ترکمن‌باشی در شمال خزر در آستانه خشکی کامل + عکس

یک رسانه قرقیزستانی گزارش داد که بخشی از بندر ترکمن باشی در شمال شرق دریای خزر که متعلق به ترکمنستان است، کامل خشک شده و دریای خزر از این بندر ۱۲ کیلومتر عقب نشینی کرده است.

خبرگزاری آکی پرس به نقل از نشریه «متئوژورنال» نوشت که قسمت شمال شرقی بندر ترکمن باشی در ترکمنستان به علت کاهش سریع سطح آب دریای خزر به صورت کامل خشک شده است.

بندر بین‌المللی ترکمنباشی بزرگ‌ترین بندر ترکمنستان و بندر اصلی حمل‌ونقل مسافر و بار در این کشور است که در بخش شرقی دریای خزر واقع شده و با بنادر باکو (آذربایجان)، آکتائو (قزاقستان) و آستراخان (روسیه) خطوط منظم کشتیرانی دارد.

طبق گزارش رسانه‌ها، خلیج ترکمن باشی کم عمق است. حداکثر عمق آب در این خلیج از ۶ متر فراتر نمی‌رفت و میانگین عمق آب حدود ۳ متر است.

بر اساس این گزارش، سطح دریا از سال ۲۰۱۱ به میزان ۱۴۵ سانتی‌متر کاهش یافته است. فقط در ۶ سال گذشته ۷۱ سانتی‌متر از عمق آب کم شده است. گفته می‌شود که از سال ۲۰۱۷ آب دریا از ساحل ۱۲ کیلومتر عقب نشینی کرده است.

این گزارش در حالی است که کاهش سطح آب دریای خزر تمام کشورهای حاشیه این دریاچه را تحت تاثیر خود قرار داده است.

معصومه بنی‌هاشمی مدیر مرکز ملی مطالعات و تحقیقات دریای خزر ایران در اواخر مرداد ماه از کاهش ۲ متری سطح آب این دریا از سال ۱۳۷۵ تا کنون خبر داد و گفت: روند کاهشی سطح آب دریای خزر در دو سال اخیر نسبت به دوره حدود سی ساله افزایش یافته؛ به طوری که سال گذشته سطح آب این دریا ۲۶ سانتیمتر کاهش یافته است.

-سطح آب دریای خزر از سال ۲۰۰۶ شروع به کاهش کرد و در سال ۲۰۲۳ به نقطه بحرانی خود رسیده است، کارشناسان قزاق که کشورشان طولانی‌ترین خط ساحلی با این دریا را دارد بر این باورند که کوچک شدن حجم بزرگترین دریاچه جهان در نتیجه تغییرات آب و هوایی مانند افزایش دمای هوا، عدم وجود بارندگی و کاهش جریان ورودی از رودخانه ها است.

 در بین پنج کشور ساحلی دریای خزر، قزاقستان از کوچک و کم عمق شدن سال به سال خزر بیشتر نگران شده است، کوچک شدن شدید دریای خزر توسط ساکنان آکتائو قزاقستان در سال ۲۰۱۶ مشاهده شده است. «تا آن زمان همه می‌دانستند که دریا عقب‌نشینی کرده است. اما آنچه اکنون اتفاق افتاده است، قبلاً دیده نشده بود. در حال حاضر در برخی نقاط، دریا صدها متر پسروی داشته است.»

دریای خزر مرزهای جمهوری اسلامی ایران، قزاقستان، روسیه، جمهوری آذربایجان و ترکمنستان را شستشو می دهد، اما طولانی ترین خط ساحلی در قزاقستان است. شهرهای آکتائو و آتیراو در قسمت غربی قزاقستان در ساحل دریای خزر واقع شده اند.

 

 

 

منبع: ایرنا
دیدگاه
آخرین اخبار
بازار