تنش میان ترامپ با سه کشور اروپایی عضو برجام بر سر معافیت ایران از تحریمهای سازمان ملل
چند ساعت قبل از فرارسیدن زمانی که رئیس جمهوری آمریکا اعلام کرده بود همه تحریم های تعلیق شده سازمان ملل علیه ایران ، با فعال کردن مکانیسم ماشه ، رفع تعلیق شده و مجددا اجرا می شود، سه کشور اروپایی عضو برجام تصریح کردند معافیت ایران از تحریم های سازمان ملل ادامه پیدا می کند.
به گزارش جهان مانا به نقل از رویترز، دولتهای انگلیس، آلمان و فرانسه در نامه مشترکی به شورای امنیت سازمان ملل اعلام کردند تعلیق تحریمهای ایران در چارچوب برجام، بعد از تاریخ ۲۰ سپتامبر ادامه خواهد یافت.
20 سپتامبر یعنی فردا یکشنبه، موعد ۳۰ روزه از درخواست آمریکا به شورای امنیت برای بازگرداندن خودبهخود تحریمهای ایران است.
از این رو سه کشور تروئیکای اروپایی در نامهای به ۱۵ عضو شورای امنیت گفتند هر تصمیم یا اقدام برای ازسرگیری تحریمهای ایران، فاقد "تاثیر قانونی" خواهد بود.
پیش از این نیز نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی مستقر در«وین» در واکنش به اظهارات ترامپ و پمپئو وزیر خارجه او تاکید کرده بود: «متوجه نیستید که تمامی اعضای شورای به صراحت تصریح کردهاند که ما ایالات متحده را بعنوان عضو برجام به رسمیت نمیشناسیم؟ دست از بیاعتبارسازی کشور خود بردارید.»
بدین ترتیب می توان اینگونه گفت تنش میان آمریکا به عنوان عضو خارج شده از برجام با سایر اعضای برجام یعنی انگلیس ، فرانسه ، آلمان، چین و روسیه وارد مرحله تازه ای شده است چرا که آنها به اتفاق بر این باورند که آمریکا در پی خروج از برجام در موقعیتی نیست که بتواند از این مکانیسم استفاده کند.
با وجود این مقامات آمریکایی تاکید دارند تمامی تحریمهای ایران بار دیگر اجرایی خواهند شد. این ادعاها با واکنش مقامات کشورمان نیز مواجه شده است. از جمله روحانی رئیس جمهور چهارشنبه گذشته خطاب همتای آمریکایی خود گفت :«روز شنبه و یکشنبه روز پیروزی ملت ایران است، روز شکست مفتضحانه آمریکا است.»
بریتانیا، فرانسه و آلمان در نامهای به ۱۵ عضو شورای امنیت گفتند هر تصمیم یا اقدام برای ازسرگیری تحریمهای ایران، فاقد "تاثیر قانونی" خواهد بود
همچنین ظریف وزیر خارجه نیز در صفحه توئیتر خود خطاب به وزیر خارجه آمریکا نوشت: مایک پمپئو باز هم اشتباه میکنی. هیچ اتفاق جدیدی در ۲۰ سپتامبر رخ نمیدهد. کافی است، قطعنامه ۲۲۳۱ را بخوانید. حتی بولتون که رئیست را قانع کرده بود تا به تو دستور دهد "به مشارکت آمریکا در برجام خاتمه دهی" این قطعنامه را خوانده بود.»
با توجه به آنچه که درباره درخواست اخیر آمریکا در شورای امنیت مبنی بر لغو معافیت های تسلیحانی ایران تا آبان ماه رخ داد؛ پیش بینی میشود این درخواست آمریکا مجددا در شورای امنیت رد شود . آمریکا چند هفته قبل تلاش کرد تحریمهای تسلیحاتی ایران را تمدید کند اما اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد به قطعنامه آمریکا رای ندادند. آن قطعنامه پیشنهادی آمریکا با دو رای موافق، ۱۱ رای ممتنع و دو رای مخالف چین و روسیه روبرو شد. به همین خاطر اقدام تازه آمریکا درباره فعال شدن مکانیسم ماشه به احتمال زیاد دوباره به همان سرنوشت دچار شده لذا به انزوای دیپلماتیک بیشتر این کشور منجر می شود.
به گفته دیپلماتها «کمتر کشوری حاضر خواهد بود دوباره تحریمهای وضع شده علیه ایران را که طبق معاهده برجام لغو یا تعلیق شدند، دوباره اجرایی کند.»
با وجود این برخی ناظران سیاسی معتقدند فقط بر سر مبنای حقوقی بازگرداندن تحریمهای بینالمللی از سوی آمریکا علیه ایران اختلاف نظر است و اروپا تنها در حرف مخالف است؛ بقیه کشورها نیز چارهای جز تبعیت از آمریکا ندارند لذا کاخ سفید خواسته خود را محقق خواهد کرد.
اکنون باید دید واکنش ترامپ به نامه سه کشور اروپایی چه خواهد بود و تنش میان آمریکا با رقبای اروپایی اش به کجا منتهی می شود.