کشف یک سیاره سوزان فراخورشیدی در فاصله ۶۰۰ سال نوری از زمین

اخترشناسان سیاره‌ای عجیب و سوزان که در فاصله ۶۰۰ سال نوری از زمین قرار دارد، کشف کرده‌اند که جو این سیاره تا دمای سوزان ۲۰۰۰ درجه سانتیگراد گرم می‌شود.

ستاره‌شناسان سیاره‌ای عجیب، پف‌کرده و سوزان را که در فاصله 600 سال نوری از زمین قرار دارد، مطالعه کرده‌ و عناصری را در آن مشاهده کرده‌اند که تشکیل‌دهنده سنگ‌ها بوده اما آنقدر داغ هستند که در جو بخار شده‌اند.

این سیاره که WASP-76b نام دارد، به اندازه جرم مشتری است! اما 12 برابر نزدیک‌تر از عطارد به خورشید، به دور ستاره خود می‌چرخد. جو این سیاره تا دمای سوزان 2000 درجه سانتیگراد گرم می‌شود که باعث می‌شود تا اندازه شش برابر حجم سیاره مشتری، پف کند. این دما‌های بالا همچنین به اخترشناسان این فرصت را می‌دهد تا عناصری را مشاهده کنند که معمولاً تشخیص آنها در جو یک غول گازی دشوار است.

محققان تعدادی عناصر مانند منیزیم، کلسیم و نیکل را یافته‌اند که معمولاً تشکیل‌دهنده سنگ‌ها هستند اما به دلیل دمای بسیار زیاد، این عناصر در واقع به شکل گاز در WASP-76b وجود دارند. در مجموع، محققان 11 عنصر را شناسایی کردند از جمله عناصری که تصور می‌شود در غول‌های گازی مانند مشتری و زحل  نیز وجود دارند اما غلظت آنها اندازه‌گیری نشده است.

این بدان معناست که با مطالعه این سیاره فوق‌العاده داغ، می‌توانیم اطلاعات جدیدی در مورد غول‌های گازی دیگر کسب کنیم. یک نظریه ارائه شده توسط داده‌ها این است که این سیاره ممکن است در مقطعی از تاریخ خود سیاره کوچکتری را که بیشتر شبیه عطارد بوده بلعیده باشد. جیوه از ترکیبات فلزی و سیلیکات تشکیل شده است، برخلاف هلیوم و هیدروژن که غول‌های گازی را تشکیل می‌دهند.

و یک یافته جالب دیگر در اینجا، نخستین کشف در یک سیاره فراخورشیدی از اکسید وانادیوم بود، ترکیبی که می‌تواند تأثیر قابل توجهی بر جو سیارات فراخورشیدی داشته باشد. این مولکول مورد توجه ستاره‌شناسان است زیرا می‌تواند تأثیر زیادی بر ساختار جوی سیارات غول پیکر داغ داشته باشد. این مولکول نقشی مشابه ازن دارد که در گرم کردن جو فوقانی زمین بسیار کارآمد است.

 

منبع: تسنیم
دیدگاه