کشف تومور عجیب در فسیل 3 هزار ساله + عکس

محققان در کاوش‌های خود در مصر به فسیل زنی از 3000 سال پیش برخوردند که در لگن خود توموری با دو دندان دارد.

به گزارش جهان مانا ، باستان‌شناسان در حین حفاری یک قبرستان باستانی در مصر به کشفی نادر دست یافتند. آن‌ها در لگن زنی که بیش از سه هزار سال پیش مرده بود، یک تومور با دندان پیدا کردند. تومور یافت‌شده یک توده استخوانی با دو دندان است و به‌عنوان قدیمی‌ترین نمونه شناخته‌شده تراتوم شناخته می‌شود. تراتوم نوعی نادر از تومور است که به‌طور معمول در تخمدان یا بیضه‌ها ایجاد می‌شود.

براساس مقاله منتشر‌شده باستان‌شناسان، تنها چهار نمونه باستان‌شناختی از تراتوم قبلاً یافت شده بود: سه نمونه در اروپا و یک نمونه در پرو. کشف اخیر در قبرستان دوره پادشاهی جدید در آمارنا، مصر انجام شد. این قبرستان حدود سال 1345 قبل‌ازمیلاد تأسیس شد. تراتوم اخیر قدیمی‌ترین نمونه شناخته‌شده از تراتوم و اولین مورد باستانی کشف‌شده در آفریقا به شمار می‌آید.

طبق گفته کلینیک کلیولند، تراتوم می‌تواند خوش‌خیم یا بدخیم باشد و معمولاً از بافت‌های مختلفی مانند ماهیچه، مو، دندان یا استخوان تشکیل می‌شود. تراتوم‌ها می‌توانند باعث درد و تورم شوند و در صورت پارگی، عفونت ایجاد می‌کنند. درحال‌حاضر برداشتن توده درمان معمولی تراتوم است.

آمارنا شهری با عمری کوتاه در کرانه شرقی رود نیل، تقریباً در میان دو شهر قاهره و اقصر بود. آمارنا به مرکز پرستش خدای خورشید آتن توسط فرعون آخناتون شناخته می‌شد که خانه دربار سلطنتی او بود. براساس مطالعه اخیر، این شهر شامل معابد، کاخ‌ها و ساختمان‌های دیگری بود که جمعیتی در حدود 20 تا 50 هزار نفر را پوشش می‌داد، اما طی یک دهه پس از مرگ آخناتون در سال 1336 قبل‌ازمیلاد متروک شد.

چهار گورستان بزرگ در آمارنا توسط باستان‌شناسان بررسی شده است. در یکی از مقبره‌های گورستان صحرای شمالی که شامل یک تونل و یک اتاق دفن بود، محققان اسکلت یک زن 18 تا 21 ساله را پیدا کردند که در یک حصیر پیچیده شده بود. او با تعدادی اشیا ازجمله حلقه تزئین‌شده با پیکر بِس (Bes)، خدای زایمان و باروری مدفون بود.

کشف تومور عجیب در فسیل 3000 ساله

در حین کاوش، باستان‌شناسان متوجه چیزی غیرعادی در لگن این زن شدند؛ یک توده استخوانی، به اندازه یک انگور بزرگ با دو فرورفتگی که حاوی دندان‌های تغییرشکل‌یافته بود. وجود حلقه خدای بس ممکن است به این نکته اشاره کند که تراتوم در بدن این زن علامت‌دار شده و از این حلقه به‌عنوان وسیله‌ای «جادویی-پزشکی» استفاده شده بود. باستان‌شناسان احتمال می‌دهند این زن در تلاش بوده تا از خدای باروی بخواهد که از درد او بکاهد یا می‌خواسته از خدایش برای باردارشدن و تولد فرزند کمک بگیرد.

 

منبع: زومیت
دیدگاه