رژیم بدون گلوتن چیست و برای چه کسانی مفید است؟

رژیم غذایی بدون گلوتن برای سلامتی افرادی که تحمل گلوتن را ندارند بسیار مفید است.

 

گلوتن یک نوع پروتئین است که در گندم، کندروس، چاودار (گندم سیاه) و جو یافت می‌شود. کسانی که این رژیم غذایی را پر پیش می‌گیرند برای اینکه بدن سالمی داشته باشند باید روی غذاهایی تمرکز کنند که به صورت طبیعی، عاری از گلوتن هستند.

افرادی که بیماری سلیاک ندارند اما احساس می‌کنند ممکن است به گلوتن حساس باشند، پیشنهاد می‌شود یک رژیم غذایی سخت بدون گلوتن را برای چند هفته امتحان کنند تا ببینند آیا علائم آن‌ها بهبود می‌یابد یا خیر. مهم است که قبل از شروع یک رژیم غذایی بدون گلوتن از یک متخصص مراقبت‌های بهداشتی مانند یک متخصص تغذیه کمک بگیرید. پس از چند هفته، می‌توانید گلوتن را دوباره به رژیم غذایی خود وارد کنید و علائم را آزمایش کنید. اگر رژیم غذایی بدون گلوتن به علائم شما کمک نمی‌کند، احتمالا چیز دیگری باعث مشکلات گوارشی شما شده است.

بسیاری از افراد می‌توانند گلوتن را بدون هیچ عوارض جانبی مصرف کنند اما افرادی با بیماری سلیاک نمی‌توانند. افرادی با اختلالات دیگر نظیر حساسیت به گلوتن غیر سلیاکی و کسانی که به گندم آلرژی دارند هم نباید از گلوتن استفاده کنند. افرادی با بیماری سلیاک ممکن است عوارض زیر را تجربه کنند:

اسهال یا یبوست

درد شدید معده

ناراحتی معده

کاهش وزن

خارش پوستی

خستگی زیاد

افسردگی

البته این عوارض در بیماری‌های دیگر هم به چشم می‌خورند در نتیجه خیلی سخت است که تشخیص دهیم به خاطر سلیاک است یا خیر. به همین خاطر است که پیشنهاد می‌شود حتما برای تشخیص این بیماری به پزشک مراجعه کنید.

کسانی که رژیم غذایی فاقد گلوتن را در پیش می‌گیرند، می‌توانند غذاهای زیر را مصرف کنند:

گوشت قرمز

مرغ

ماهی

شیر کم چرب

ماست کم چرب

پتیر معمولی بدون طعم

میوه و سبزیجات

غلان بدون گلوتن مثل ذرت، سیب‌زمینی، ارزن، برنج و…

آرد بدون گلوتن مثل آرد برنج، بادام و نارگیل

تخم‌ها و دانه‌ها

روغن‌های گیاهی

نوشیدنی‌های غیر الکلی

این رژیم غذایی مزایای زیادی هم دارد که از جمله این موارد می‌توان به کاهش حساسیت در بیماران مبتلا به سلیاک، کمک به کاهش وزن (رژیم گلوتن فری، شما را به مصرف میوه، سبزیجات و پروتئین‌های بدون چربی تشویق می‌کند) و افزایش انرژی اشاره کرد. همچنین این رژیم برای زنان مبتلا به تخمدان پلی کیستیک هم مناسب است. اما این رژیم یک سری معایب هم دارد که از جمله این موارد می‌توان به یبوست، هزینه‌ی بالا برای تهیه‌ی یک سری از غذاها و خطر کمبود مواد مغزی اشاره کرد. در نتیجه پیشنهاد می‌شود افرادی که این رژیم را در پیش می‌گیرند حتما با پزشک مشورت کنند.

 

دیدگاه