چگونه بفهمیم دیابت داریم؟ / علائم و نشانههای اولیه
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری امریکا دیابت را به عنوان یکی از هشت عامل اصلی مرگ و میر در آن کشور معرفی کرده است. کارشناسان اشاره میکنند که علائم دیابت میتواند با توجه به نوع دیابت و پیشرفت بیماری از خفیف تا شدید متغیر باشد.
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری میگوید هر سال ۱.۴ میلیون امریکایی مبتلا به دیابت تشخیص داده میشوند که بیش از ۹۵ درصد موارد دیابت نوع ۲ دارند. علائم دیابت نوع ۲ معمولا آهسته و موذیانه هستند و در برخی از افراد برای سالیان متمادی بدون تشخیص باقی میماند. در نتیجه، افراد احتمالا زمانی که دچار حمله قلبی یا سکته میشوند و زندگی شان برای همیشه تغییر میکند متوجه بیماریشان میشود.
آیا علائم دیابت نوع ۱ و نوع ۲ متفاوت از یکدیگر هستند؟
به گزارش یو اسای تودی، دیابت نوع ۱ و نوع ۲ علائم مشترک زیادی دارند از جمله پولیوریا یا ادرار داشتن دائمی به خصوص در قالب شب ادراری، پولی دیپسی یا احساس تشنگی و احساس خستگی شدید.
با این وجود، علائم دیابت نوع ۲ معمولا ناگهانیتر است و به طور عمده در سنین پایینتر رخ میدهد. آغاز آن میتواند ناگهانی باشد به گونهای که حتی پیش از اطلاع یافتن بیمار از این که به بیماری مبتلا شده به کتواسیدوز دیابتی یک عارضه جدی دیابت مبتلا میشود. در این بیماران حال تهوع، استفراغ و در مورد شدید کما میتواند باعث مرگ آنان شود.
دیابت نوع ۲ بیماریای است که با روندی بسیار کُند پیشرفت میکند. یک بیمار ممکن است سالها پیش از بروز هرگونه علامتی، دیابتی باشد. افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ در مقایسه با افراد مبتلا به دیابت نوع ۱ بیشتر در معرض تاری دید و عفونتهای پوستی قرار میگیرند. هم چنین در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ احتمال ابتلا به بیماریهای دیگر مانند کلسترول بالا یا فشار خون و چاقی بیشتر است.
علائم اولیه دیابت
علاوه بر ادرار مکرر و احساس تشنگی برخی از علائم اولیه دیابت نوع ۱ و نوع ۲ ممکن است شامل کاهش وزن بی دلیل، احساس گرسنگی بیش از اندازه و تاری دید باشد. آکادمی پوست امریکا نیز اشاره میکند که علائم افزایش قند خون میتواند روی پوست ظاهر شود: لکههای زرد، قرمز یا قهوهای، سفت و ضخیم شدن پوست، تاول، عفونتهای پوستی، زخمهای باز، لکههای ساق پا، برآمدگیهای کوچک و زرد متمایل به قرمز، خشک شدن پوست همراه با خارش، ایجاد برجستگیهای قرمز رنگ یا همرنگ با پوست، لکههای مایل به زرد در اطراف چشم.
علائم پیش دیابت
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری اشاره میکند که پیش دیابت زمانی است که سطح قند خون بالاتر از حد طبیعی باشد، اما به اندازه کافی بالا نباشد که بتوان دیابت نوع ۲ را تشخص داد. حدود ۹۶ میلیون آمریکایی یا بیش از ۱ نفر از هر ۳ نفر به پیش دیابت مبتلا هستند و بیش از ۸۰ درصد آنان نمیدانند که به پیش دیابت مبتلا هستند. کارشناسان اشاره میکنند این بدان خاطر است که در افراد مبتلا به پیش دیابت علائم خفیف هستند یا هیچ گونه علامتی وجود ندارد.
به دلیل واضح نشدن علائم پیش دیابت مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری اشاره میکند که بررسی قند خون ضروری است به ویژه اگر عوامل خاصی مانند اضافه وزن، داشتن ۴۵ سال سن یا بیش تر، داشتن والدین یا خواهر و برادر مبتلا به دیابت نوع ۲، سابقه دیابت بارداری، زایمان نوزادی با بیش از ۴ کیلوگرم وزن و ابتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک در فرد وجود داشته باشند.
علائم دیابت در مردان در مقابل علائم دیابت در زنان
شایعترین علائم دیابت در مردان و زنان تفاوتی با یکدیگر ندارند. با این وجود، زنان بیشتر در معرض ابتلا به عفونتهای مجاری ادراری قرار دارند. به دلیل ادرار بیش از حد در زمان ابتلا به دیابت بدان خاطر که مقادیر زیادی از ادرار حاوی قند است تمایل به تغذیه باکتریها در مجاری ادرار وجود دارد. این وضعیت در مردان چندان مشاهده نمیشود، زیرا مردان مجرای ادراری طولانی تری دارند و چندان مستعد ابتلا به عفونت نیستند.
علائم دیابت بارداری
دیابت بارداری زمانی است که دیابت برای نخستین بار در دوران بارداری تشخیص داده میشود. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری اشاره میکند که دیابت بارداری معمولا هیچ گونه علامنی ندارد، اما معمولا در حدود هفته بیست و چهارم بارداری ایجاد میشود و پزشکان معمولا بیماران را بین ۲۴ تا ۲۸ هفته تحت آزمایش قرار میدهند.
علائم کتواسیدوز دیابتی
معمولا زمانی رخ میدهد که بدن انسولین کافی برای رساندن مواد مغذی به سلولهای بدن نداشته باشد. بدن شروع به تجزیه عضلات و چربی برای تولید انرژی میکند که باعث تجمع اسیدهایی به نام کتون در خون و ادرار میشود. زمانی که کتونهای زیادی به سرعت تولید میشوند قادر خواهند بود در بدن به سطوح خطرناکی برسند. اولین علائم کتواسیدوز دیابتی تشنگی شدید و تکرر ادرار را شامل میشود، اما میتواند علائم بیش تری نیز داشته باشد از جمله تنفس سریع و عمیق، خشکی پوست و دهان، برافروختگی صورت، سردرد، سفتی یا درد عضلانی، خستگی مفرط، تهوع و استفراغ، دل درد
علائم نوروپاتی دیابتی
کلینیک مایو اشاره میکند که افزایش طولانی مدت قند خون میتواند به اعصاب سراسر بدن آسیب برساند و منجر به نوعی آسیب عصبی به نام نوروپاتی دیابتی شود. این عارضه معمولا روی اعصاب پاها و پاها تأثیر میگذارد، اما میتواند باعث مشکلاتی در سیستم گوارش، دستگاه ادراری، عروق خونی و قلب نیز شود. انجمن دیابت آمریکا به پزشکان توصیه میکند بلافاصله پس از تشخیص دیابت نوع ۲ یا پنج سال پس از تشخیص دیابت نوع ۱ در بیمار غربالگری نوروپاتی دیابتی را انجام دهند. کلینیک مایو اشاره میکند در صورت مشاهده این علائم با پزشک تماس بگیرید: بریدگی یا زخم روی پا که عفونی شده و ترمیم نمیشود، احساس سوزش، سوزن سوزن شدن و ضعف یا درد در دست یا پا، تغییر در هضم یا میزان ادرار کردن، سرپیجه و غش.