تنه زدن دولت رییسی به دولت احمدی نژاد در رد صلاحیت کاندیداهای انتخابات مجلس توسط هیات های اجرایی + جدول

ردصلاحیت ها از سوی هیات های اجرایی دولت رئیسی یادآور عملکرد هیات های اجرایی در دولت احمدی نژاد است.

 

به گزارش جهان مانا ، «تیغ ردصلاحیت های هیات های اجرایی»،در اولین انتخاباتی که دولت رئیسی مسئول برگزاری آن است، برنده و تیز بود و بنا به روایت ستاد انتخابات ۲۸ درصد کاندیداها ردصلاحیت شده اند. آش ردصلاحیت ها آنقدر شور بود که طی یک هفته ای که از اعلام نتایج می گذرد، واکنش ها به عملکرد دولت رئیسی در بررسی صلاحیت ها در مرحله هیات های اجرایی همچنان ادامه یافته و حتی به تریبون نماز جمعه نیز رسید و محمدحسن ابوترابی فرد از تریبون نماز جمعه تهران با نقد عملکرد هیات های اجرایی تاکید کرد؛« تصمیمات بعضی از هیئت‌های اجرایی، عالمانه، خردمندانه و همسو با این مبانی و اصول نبود و مورد نقد صاحب نظران دغدغه مند و مسئولین ارشد اجرایی قرار گرفت.»

ردصلاحیت شدگان معتقدند بخاطر نقد دولتمردان زیر تیغ ردصلاحیت رفته اند و هیات اجرایی گاها در ردصلاحیت ها به حیطه وظایف هیات های نظارت نیز ورود کرده است. برخی منتقدان، این دست فرمان هیات های اجرایی را با هیات های اجرایی در دولت احمدی نژاد مقایسه می کنند. ادعایی که گزاف نیست و بررسی آماری عملکرد هیات های اجرایی در دولت احمدی نژاد نیز تایید کننده این نقدهاست.

چینش پرحاشیه هیات های اجرایی

عملکرد هیات های اجرایی البته غیرقابل پیش بینی نبود و از زمانی که چینش این هیات ها مشخص شد هشدارهایی درباره نفوذ پررنگ طیف تندرو و نزدیک به پایداری ها و دولت احمدی نژاد در هیات ها داده می شد و این گمانه را ایجاد کرده بود که هیات های اجرایی با سعه صدر و نگاه باز به بررسی صلاحیت ها ورود نکنند، آمارهای اعلام شده اما فراتر از آن پیش بینی ها بود و بنا بر آمار رسمی تعداد زیادی ردصلاحیت شده اند.

این اتفاق درحالی می افتد که رهبری چندماه قبل از ضرورت مشارکت حداکثری و رقابتی بودن انتخابات اسفند سخن گفتند و در دیدار اخیر با شورای نگهبان نیز این نکته مهم را یادآوری کردند. اما بررسی ها از عملکرد هیات های اجرایی در دولت احمدی نژاد، روحانی و رئیسی حکایت از چه دارد؟

دولت احمدی نژاد بی محابا ردصلاحیت کرد

محمود احمدی نژاد، در ۸ سال دوران ریاست جمهوری اش، مجری برگزاری ۲ انتخابات مجلس بود. هشتمین و نهمین دوره انتخابات مجلس در سال های ۱۳۸۶ و ۱۳۹۰.

بنابر اطلاعیه شماره ۸ ستاد انتخابات کشور در تاریخ ۲۲ دی ۱۳۸۶ در هشتمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی در سال ۱۳۸۶، ، تعداد ۷۱۶۸ نفر کاندیدای این دوره از انتخابات مجلس بودند که در اطلاعیه شماره ۱۰ این ستاد که در تاریخ ۳ بهمن ۱۳۸۶ منتشر شده، آمار قطعی تایید صلاحیت شدگان از سوی هیأت های اجرایی ۵۰۰۰ نفر اعلام شده است؛ یعنی ۶۹ درصد!

همچنین در دوره نهم انتخابات مجلس شورای اسلامی در سال ۱۳۹۰، براساس آنچه مصطفی محمدنجار وزیر کشور در ۲۰ دی ماه سال ۱۳۹۰ اعلام کرده، ۵۴۰۵ نفر کاندیدا شدند. وی بدون ذکر تعداد تایید صلاحیت شدگان اعلام می کند که، ۸۳ درصد توسط هیأت های اجرایی تایید صلاحیت شده اند.

روزهای خوب کاندیداها در دولت روحانی

در دوران ریاست جمهوری حسن روحانی نیز ۲ انتخابات مجلس از سوی دولت مستقر در پاستور برگزار شد و وزارت کشور دولت اعتدال، مجری انتخابات بود.

در انتخابات دوره دهم مجلس، وزارت کشور آمار ثبت نام کنندگان را در تاریخ ۵ دی ۱۳۹۴ اعلام کرد و بنابر گفته رحمانی فضلی، وزیر کشور ، ۱۲۱۲۳ نفر داوطلب بوده اند. از این تعداد به گفته حسینعلی امیری سخنگوی وزارت کشور، ۱۰۹۵۴ نفر توسط هیأت های اجرایی تایید صلاحیت شده اند؛ یعنی ۸۸.۲ درصد.

یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی در دولت دوم حسن روحانی برگزار شد، بنا بر اعلام رحمانی فضلی وزیر کشور در تاریخ ۲۷ آذر ۱۳۹۸، در مجموع ۱۶۰۳۳ نفر کاندیدا شدند که از این تعداد داوطلبان، ۹۱.۲ توسط هیأت های اجرایی تایید صلاحیت شده اند.

آمار بالای ردصلاحیت کاندیداها در دوره رییسی

انتخابات دوازدهمین دوره انتخابات مجلس که قرار است اسفندماه امسال برگزار شود، اولین انتخاباتی است که دولت رئیسی مسئولیت اجرای آن را برعهده دارد. دولت که با اجرای ناگهانی پیش ثبت نام در انتخابات، ورودی حاشیه ساز به انتخابات دوازدهم مجلس داشت، طی یک هفته اخیر با اعلام نتایج بررسی ردصلاحیت ها از سوی هیات های اجرایی زمینه ساز انتقادات زیادی شده است، چه آنکه چهره های شاخص و زیادی از سوی این هیات ها ردصلاحیت شده اند.

آمار ستاد انتخابات کشور در تاریخ ۳ آبان ۱۴۰۲ نشان می دهد که تعداد ۲۴۸۲۹ نفر داوطلب شده اند. نتایح صلاحیت ها از سوی هیات اجرایی در روزهای ۱۹ و ۲۰ آبان ماه اعلام شد که به گفته سید محمد تقی شاهچراغی رئیس ستاد انتخابات کشور در روز ۲۰ آبان، از میان این تعداد کاندیدا، ۷۲ درصد تایید صلاحیت شده اند.

رییسی تنه به تنه احمدی نژاد زد

آمارها نشان می دهد که هیات های اجرایی در دوره احمدی نژاد در سال ۸۶ پرحاشیه ظاهر شده و تنها ۶۹ درصد را احراز صلاحیت کرده اند، دولت رئیسی نیز به مثابه احمدی نژاد عملکرد پرحاشیه ای داشته و در اولین انتخاباتش به مثابه دولت نهم عمل کرده و تنها ۷۲ درصد را تایید صلاحیت کرده است.

اما هیات های اجرایی وزارت کشور دولت روحانی در هر دو انتخاباتی که برگزار کرده عملکرد بهتری نسبت به دو دولت دیگر داشته و با ۸۸ و ۹۱ درصد کاندیداها را تایید صلاحیت کرده و راهی هیات های نظارت کرده اند.

*آمار تعداد داوطلبان و صلاحیت شدگان در ۵ دوره اخیر انتخابات مجلس را به تفکیک در جدول زیر مشاهده کنید؛

ادوار انتخابات

تعداد کل داوطلبان

درصد تأیید صلاحیت شدگان از سوی هیات های اجرایی

۱۳۸۶ /مجلس هشتم

۷۱۶۸

۶۹ درصد

۱۳۹۰ /مجلس نهم

۵۴۰۵

۸۳درصد

۱۳۹۴ /مجلس دهم

۱۲۱۲۳

۸۸.۲درصد

۱۳۹۸/مجلس یازدهم

۱۶۰۳۳

۹۱.۲درصد

۱۴۰۲ /مجلس دوازدهم

۲۴۸۲۹

۷۲درصد

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

۲۷۲۷

دیدگاه