تدوین پرونده ثبت جهانی رشت به عنوان تنها شهر زنده ایران
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان از تدوین پرونده ثبت جهانی شهر رشت به عنوان تنها شهر زنده ایران خبر داد و گفت: طی بازدیدی که قائم مقام وزارت میراث فرهنگی از شهر رشت داشت، مقرر شد پرونده ثبت جهانی شهر رشت را آماده کنیم؛ فرآیند کار آغاز شده تا شهر رشت شامل میدان شهرداری، سبزه میدان، خیابان شریعتی و بخشی از خیابان سعدی را تحت عنوان «مرکز تاریخی رشت» و تنها شهر زنده ایران ثبت جهانی کنیم.
ولی جهانی با اشاره به اقدامات ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در راستای صیانت از آثار تاریخی، فرهنگی و گردشگری استان اشاره کرد و گفت: ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان یک دستگاه کاملا حاکمیتی است؛ سه سازمان تخصصی که در گذشته جدا بود در حال حاضر تحت عنوان یک ادارهکل به مردم خدمت میکنند.
وی به برنامهریزیهای انجام شده در ادارهکل میراث فرهنگی استان طی یکسال اخیر افزود: اولین اقدام انجام گرفته ثبت یکسری آثار طبیعی در معرض خطر در فهرست آثار ملی کشور بود، مانند جنگلهای فتاتو که تنها جنگلهای باقی مانده در جلگه و دشت گیلان واقع در شهرستان خمام است و افرادی سودجو اسناد مالکیتی ارائه کرده بودند که با توجه به شناختی که وجود داشت در دهه ۳۰ این اسناد متصرفی باطل شدند.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان گفت: جنگلهای فتاتو با ثبت ملی میتواند با همکاری منابع طبیعی، محیط زیست و جهاد کشاورزی با وجود سرمایه گذار به عنوان یک پروژه گردشگری معرفی شود.
جهانی با اشاره به ثبت آبشار لاتون در فهرست آثار ملی کشور ادامه داد: در استان تعدادی آبشار داریم که مقصد گردشگران است، به عنوان نمونه آبشار لاتون یا بارزاو در آستارا به عنوان دومین آبشار بلند شمال کشور در فهرست آثار طبیعی کشور به ثبت رسیده است، علاوهبر این سایت گونههای درختی نادر نظیر سرخدار هم از دیگر آثار ثبت شده در فهرست آثار طبیعی کشور هستند.
وی از ثبت جدید ۶ اثر طبیعی گیلان در فهرست آثار ملی کشور خبر داد و تصریح کرد: عروس طلای شهرستان سیاهکل، بشکافته سنگ املش، کوی بغروبند تالش و جنگلهای پَلَت لنگرود در فهرست آثار ملی کشور ثبت شدند و تحت حفاظت ادارهکل قرار گرفتند، همچنین دو اثر شاخص دیگر از استان مشروط به انجام اقداماتی در فهرست آثار طبیعی کشور ثبت شد که اثر اول فیروزکوه (بقعه فیروزکوه) در سیاهکل است که به تخت سلیمان معروف بوده و بقایایی از معدن سنگهای بازالتی است که در نزدیکی کوه و امامزاده در ارتفاع دو هزارمتری از سطح دریا قرار دارد که آنجا چاه آب هم بوده و شامل سنگهای تراش خورده ای است که طبق بررسیها این سنگهای بازالتی کاملا طبیعی بودند.
مدیرکل میراث فرهنگی گیلان افزود: این سنگهای بازالتی در کافرستان سیاهکل هم کاوش شده که مردم برای قبور استفاده میکردند، به عبارتی در ۳۵۰۰ سال پیش در منطقه دیلمان از این سنگهای برش خورده و تراشیده مردم استفاده کردند.
وی بیان کرد: کوه تیلار تالش، ششمین اثر گیلان بود که در شورای سیاستگذاری ثبت آثار ملی ارائه شد و مشروط بر رفع نواقص، به ثبت ملی رسید و به فهرست آثار تحت حفاظت ادارهکل میراث فرهنگی استان افزوده شد.
جهانی در خصوص ثبت جهانی ماسوله گفت: پرونده ثبت جهانی ماسوله بیش از ۱۷ سال بلاتکلیف بود که قرار شد در ۱۵ شهریورماه امسال در اجلاسی با حضور کشورهای مختلف در کشور عربستان به عنوان اولین اثر شاخص ایران مطرح شود و در صورت رای آوردن ثبت جهانی میشود؛ این ثبت جهانی بهانهای بود تا در راستای حفاظت از شهرک تاریخی ماسوله موانعی را رفع کنیم. ساختمان پنج طبقهای در ورودی ماسوله و سیمهای برق و مخابراتی ناهمگون از جمله مواردی بودند که جمع آوری شد.
مدیرکل میراث فرهنگی گیلان خاطرنشان کرد: آموزشهای لازم به مردم و ساکنین ماسوله داده شد، بخشی از مسیر کوچروهای گذشته شناسایی و به عنوان مقصد گردشگری معرفی شد؛ بررسیهای باستانشناسی در مناطقی از ماسوله کاملا انجام گرفت، کهنه ماسوله به عنوان مقصد گردشگری معرفی شد و طی کاوشهای باستانشناسی و کشف بقایایی از آثار تاریخی کشور به عنوان دیگر مقصد گردشگری معرفی شد؛ همچنین ۴۵ اثر تاریخی محدود اطراف ماسوله هم شناسایی شد.
وی با بیان اینکه حدود ۵ میلیارد تومان از محل سفر ریاست جمهوری اعتبار برای مرمت بخشی از ساختمانهای ماسوله تخصیص یافت، افزود: سه موزه عون بن علی، میراث فرهنگی و تنها خانه آسیاب شمال کشور و همچنین کارگاه چلنگری در ماسوله احیا شد لذا ثبت جهانی ماسوله بهانهای بود که این فرآیند بعد از سالیان سال اجرا شود و بتوانیم موانع را برطرف کنیم تا اشتغالزایی آنجا هم رونق گیرد.
جهانی با اشاره به اینکه" تی تی" کاروانسرای سیاهکل دیگر پرونده ایران است که در اجلاس عربستان ارائه میشود و از تدوین پرونده ثبت جهانی شهر رشت به عنوان تنها شهر زنده ایران خبر داد و گفت: طی بازدیدی که قائم مقام وزارت میراث فرهنگی از شهر رشت داشت، مقرر شد پرونده ثبت جهانی شهر رشت را با کمک شهرداری آماده و برای یونسکو ارسال کنیم تا ثبت جهانی شود، فرآیند کار آغاز شده و مقرر شد نشستی با مسئولین دستگاههای اجرایی داشته باشیم تا شهر رشت شامل میدان شهرداری، سبزه میدان، خیابان شریعتی و بخشی از خیابان سعدی را تحت عنوان «مرکز تاریخی رشت» و تنها شهر زنده ایران که اقتصاد در آن شکوفاست را احیا کرده و ثبت جهانی کنیم.