عمر کوتاه ازدواج در سایه بی‌مهارتی‌ها

آمارها نشان می‌دهند که تعداد طلاق‌های ثبت شده در نخستین سال‌های زندگی به ویژه تا ۵ سال نخست زندگی مشترک نسبت به سال‌های دیگر بیشتر است به طوری که طول مدت ازدواج اغلب طلاق‌ها در سال ۹۹؛ زیر 5 سال بوده است !

به گزارش جهان مانا به نقل از قرن نو ، در سال ۹۹ طول زندگی مشترک ۱۱هزار و ۷۱۵ طلاق ثبت‌شده کمتر از یک سال و طول مدت ازدواج ۵۱هزار و ۲۷۰ رویداد طلاق ثبت‌شده بین یک تا پنج سال بوده است.

بررسی‌ها نشان می‌دهد تعداد طلاق‌های ثبت شده در نخستین سال‌های زندگی مشترک نسبت به سال‌های دیگر بیشتر بوده و خصوصا این امر در ازدواج‌هایی که به مدت کمتر از ۱ سال به طول انجامیده مشهود است. افزایش میزان طلاق در سال‌های نخست زندگی نشان دهنده این نکته است که دلایل مختلفی از قبیل انتخاب نادرست، تغییر نگرش‌های افراد در طی زمان، فقدان فراگیری مهارت‌های زندگی، پایین بودن سطح تاب آوری و مسائلی از این دست برای این پدیده وجود دارد.

آمارها چه می‌گویند؟

بر اساس گزارش یاد شده، طول مدت ازدواج طلاق‌های ثبت‌شده در سال ۹۹ از بیشترین به کمترین یک تا پنج سال، پنج تا ۱۰ سال، ۱۰ تا ۱۵ سال، ۱۵ تا ۲۰ سال، کمتر از یک سال و سپس ۲۰ تا ۲۵ سال، بیش از ۲۹ سال و ۲۵ تا ۲۹ سال است. همچنین میانگین طول مدت ازدواج قبل از اولین طلاق نیز در ۹ ماهه نخست سال گذشته (۹۹) ، ۱۰ سال بوده است.

از سوی دیگر آمار رویداد طلاق بهار و تابستان ۹۹ درج شده در «گزارش وضعیت اجتماعی و فرهنگی ایران پاییز ۹۹» نسبت به آمار اعلام‌شده در گزارشات پیشین مرکز آمار، افزایش داشته که علت آن براساس اعلام مرکز آمار و به گفته سازمان ثبت احوال، این است که «طبق مصوبه کمیته بخشی جمعیت کمیسیون تخصصی شورای‌عالی آمار، سازمان ثبت احوال کشور تا زمان کاهش فاصله رخداد تا ثبت رویدادهای ازدواج و طلاق وفق بند ۲۶۱ اصول و توصیه‌هایی برای نظام آمار حیاتی (سازمان ملل متحد، ۲۰۱۳) اقدام به بازبینی (revise) شمار رویدادها می‌کند.»

بنابراین در مجموع مطابق با آخرین گزارش این مرکز و با توجه به اینکه آمار طلاق مربوط به زمستان ۹۹ هنوز منتشر نشده است و امکان افزایش این آمار وجود دارد؛ طی ۹ ماهه نخست سال ۹۹، تعداد ۱۳۲هزار و ۳۱۲ رویداد طلاق ثبت شده است که از این بین طول مدت ازدواج برای ۸۴۸۶ رویداد کمتر از یک سال، ۳۷هزار و ۲۲۳ رویداد بین یک تا پنج سال و ۵۵۴۷ رویداد طلاق بالغ بر ۲۹ سال بوده است.

مهم‌ترین دلایل طلاق در ایران چیست؟

پژو هش‌ها در خصو ص علت طلاق نشان می‌دهد عوامل موثر بر آن در چهار دسته کلی «همسرگزینی نادرست»، «نقص دانش و مهارت همسران»، «عملکرد نامطلوب همسران» و «شرایط نامطلوب اقتصادی» قرار دارد.

ازدواج ناآگاهانه، نداشتن بلوغ لازم برای ازدواج، عدم برخورداری از سلامت روانی، شخصیتی و اخلاقی، تزلزل پایه‌های ایمان، عدم واقع‌گرایی در معرفی خود و شناخت همسر و عدم تناسب فردی و خانوادگی همسران در زمینه‌های مختلف؛ در دسته همسرگزینی نادرست قرار می‌گیرند که بخش قابل توجهی از طلاق‌ها ریشه در این موارد دارد. مهم‌ترین راهکار برای کاهش این نوع ازدواج‌ها آموزش جوانان و خانواده‌ها در زمینه نحوه صحیح انتخاب همسر است.

نقص دانش و مهارت همسران شامل انتظارات و توقعات غیرمنطقی همسران از هم، ضعف همسران در مهارت‌های رفتاری و شخصیتی، نداشتن شناخت کافی از یکدیگر، عدم تفاهم و درک متقابل، ناتوانی در حل اختلافات، نارضایتی جنسی و عاطفی همسران و برآورده‌نشدن نیازها و انتظارات است.

در این موارد اگرچه همسرگزینی به شیوه صحیح صورت گرفته، به دلیل نداشتن آگاهی و مهارت‌های لازم برای ایفای نقش همسری، در تعاملات زناشویی مشکلات جدی به وجود آمده است و در نهایت به طلاق منجر خواهد شد. بنابراین برای کاهش طلاق‌هایی که ناشی از این عوامل هستند، باید برای آموزش مهارت‌های مورد نیاز همسران در زندگی زناشویی برنامه‌ریزی کرد.

عدم مسئولیت‌پذیری و انجام ندادن وظایف نقش همسری، تعارض نقش و تقسیم کار نامناسب، برآورده نشدن نیازها و انتظارات، چشم و هم‌چشمی و مصرف‌گرایی، استفاده نادرست از فضای مجازی، معاشرت‌های غیراخلاقی و ناپسند، اعتیاد به مواد مخدر، مصرف مشروبات الکلی و خیانت زن و مرد از عملکردهای نامطلوب همسران است که باعث طلاق می‌شوند. برای کاهش طلاق‌های ناشی از این موارد باید با شناسایی این همسران و ارائه دوره‌های آموزشی و خدمات مشاوره‌ای، عملکرد آن‌ها را اصلاح کرد.

دسته آخر از دلایل طلاق در جامعه، وجود شرایط نامطلوب اقتصادی مثل چالش تامین هزینه‌های خانواده به دلیل تورم، عدم امنیت شغلی، بیکار شدن مرد و عدم توانایی تامین مسکن مناسب است.

برای کاهش این طلاق‌ها باید متولیان اقتصادی کشور با تدوین سیاست‌های اقتصادی مناسب، برنامه‌های عملیاتی در راستای ایجاد امنیت شغلی و اقتصادی و رفاه خانواده‌ها اجرا کنند.

دیدگاه