تصرف در ملک مشاع بدون اجازه شریک

 

یکی از چالش های حقوقی که این روزها بیش از هر زمان دیگری شاهد آن هستیم، تصرف عدوانی در ملک مشاع است. این مشکل حقوقی علاوه بر آنکه ضرر و زیان های بسیاری را به همراه دارد، ارتباطات میان مالکان را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. حال برای آنکه بتوانید عملکرد بهتری در برابر این مشکل حقوقی داشته باشید، در ادامه اطلاعاتی را در اختیارتان قرار می دهیم.

منظور از تصرف عدوانی چیست؟

پیش از آنکه به بررسی تصرف در ملک مشاع بپردازیم، تصمیم داریم بررسی کنیم که منظور از تصرف عدوانی چیست؟ در حقوق تصرف عدوانی به این مفهوم است که یک فرد به صورت غیر قانونی و بدون اجازه مالک، در ملکی که متعلق به دیگری است، وارد شود و آن را به تصرف خود درآورد. این تصرف که به صورت غیرقانونی انجام می شود، می تواند به صورت فیزیکی یا حقوقی انجام شود.

تصرف عدوانی در ملک مشاع

حال منظور از تصور عدوانی در ملک مشاع چیست؟ ملک مشاع در حقیقت به ملکی گفته می شود که چند نفر به صورت اشتراکی مالک هستند و هریک از مالکان سهم مشخصی از ملک را در اختیار می گیرند. البته در این نوع مالکیت، هر یک از مالکان حق استفاده از تمام ملک را دارند، اما نمی‌توانند به طور مستقل از دیگر مالکان، در آن ملک تصرف کنند.

حال منظور از تصرف عدوانی در ملک مشاع، تصرف غیرقانونی و بدون اجاره در یک ملک است. اگر بخواهیم ساده‌تر منظور را به شما برسانیم، شرایطی را تصور کنید که دو یا چند نفر در یک مال غیرمنقول با یکدیگر شریک هستند و در آن تصرف دارند و یکی از آن ها قصد تصرف در ملک، بدون اجازه از دیگران را می کند.

آیا تصرف عدوانی در ملک مشاع جرم است؟

بله؛ اگر یکی از شرکا در ملک مشاع، تصرفی بدون اطلاع دیگران انجام دهد، این کار جرم است و سایر شرکا می توانند در ادامه اقدامات قانونی را انجام دهند. از جمله اقدامات قانونی می توان به موارد زیر اشاره کرد:  

  • اقامه دعوی حقوقی علیه شخص متخلف
  • درخواست جبران خسارت

برای آنکه اقدامات قانونی ذکر شده صورت گیرد، باید یکسری اقدامات قانونی را انجام داد که در ادامه آن ها را بررسی خواهیم کرد:

  1. اولین قدمی که فرد متضرر باید انجام دهد، مراجعه به مراجع قضایی است تا شکایت خود را ارائه دهد.
  2. در ادامه فرد شاکی، باید مدارک، اسناد و شواهدی که نشان‌دهنده جرم صورت گرفته است را نیز به مراجع قضایی ارائه دهد تا مراجع مربوطه بتوانند پیگیری های لازم را انجام دهند.
  3. در نهایت، به عنوان آخرین مرحله، حکم قضایی صادر می شود تا جبران خسارت صورت گیرد.

قوانین مربوط به تصرف عدوانی ملک مشاع

قوانین مربوط به تصرف عدوانی ملک مشاع

اگر قرار است که تصرف عدوانی ملک مشاع انجام شود، باید بدانید که تحت تاثیر قوانین خاصی است و این قوانین در راستای حمایت از حقوق مالکان هستند. در ادامه به بررسی این قوانین می پردازیم:

کسب رضایت سایر شرکا

اولین کاری که فرد باید انجام دهد، جلب رضایت و اذن از سایر شرکا می باشد، زیرا اگر شرکا رضایتی در این باره نداشته باشند، هیچکس حق هیچگونه تصرفی را نخواهد داشت.

طرح دعوی خلع ید

اگر یکی از شرکا در ملک مشاع، تصرفی انجام دهد؛ سایر شرکا باید دعوی خلع ید را مطرح کنند. این دعوی به منظور برگرداندن سهم تصرف شده به سایر مالکان است. اگر این مرحله پیچیده باشد و شرکا نتوانند به درستی موضوع دعوی خلع ید را مطرح کنند، باید از مشاوره های یک وکیل کمک بگیرند. بهترین وکیل ملکی در شیراز یا محل سکونت شما، بهترین شخصی است که می تواند مسیر را برای شما هموار کند. زیرا با قوانین آشناست و می داند که چگونه حق و حقوق شما را بگیرد.

برای پیدا کردن بهترین وکلای موردنظر راه های مختلفی وجود دارد؛ برای مثال پیدا کردن وکلای محلی، پرس و جو از سایر افراد یا استفاده از اینترنت و فضای مجازی! سایت مستر وکیل یکی از بهترین و کامل ترین سایت‌های حقوقی است که می توانید از طریق آن با بهترین وکلا در تمام شهرها آشنا شوید. در این سایت وکلا براساس تخصص نیز دسته بندی شده اند تا انتخاب وکیل برای شما ساده تر شود.

اثبات تصرف عدوانی

برای اثبات تصرف عدوانی، باید مدارک و شواهدی ارائه شود تا نشان دهد که تصرف عدوانی قانونی بوده یا غیر قانونی! از جمله اسناد و مدارکی که می توان ارائه داد، باید به گواهی شهود، تصاویر یا سندهای ملکی اشاره کرد.

کلام آخر

اگر ملک مشاعی در اختیار دارید و یکی از شرکا مرتکب تصرف عدوانی در ملک مشاع شده است، می توانید نسبت به این موضوع شکایت طرح کنید، زیرا اتفاق رخ داده جرم است و مجرم باید مجازات شود. در رابطه با نحوه رسیدگی به پرونده و جریمه های مربوطه، در مقاله صحبت شده است که می توانید با مطالعه آن اطلاعات لازم را کسب کنید.

دیدگاه