محتوای نامه رهبری به پوتین بالاخره فاش شد
سفیر ایران در مسکو با اشاره به ابلاغ پیام رهبری به رئیسجمهور روسیه توسط وزیر خارجه، گفت: این پیام ابعاد مختلفی داشت و همانطور که آقای عراقچی گفتند این روابط ربطی به مذاکرات نخواهد داشت.

به گزارش جهان مانا، کاظم جلالی درباره پاسخ پوتین، اظهار کرد: مقام معظم رهبری در پیامشان به برخی از حوزهها اشاره کرده بودند و آقای پوتین هم به همان حوزهها اشاره کردند.
وی خاطرنشان کرد: آقای پوتین در ملاقات با آقای عراقچی چندین بار تکرار کرد که رابطه ما با آمریکا، به رابطه با ایران ارتباطی نخواهد داشت، ما رابطه مان را بسیار مهم میدانیم، شراکت ما پیش از این نزدیک بود، اما با امضای معاهده جامع راهبردی، رابطه ما کاملاً راهبردی شده است و در همه حوزه باید روابطمان را گسترش بدهیم.
سفیر ایران در مسکو یادآور شد: روز بعد (جمعه ۲۹ فروردین ۱۴۰۴) که با آقای لاوروف مذاکره داشتیم، وزیر امور خارجه روسیه هم گفت که آقای پوتین خیلی از مجموعه پیام و ملاقات، راضی بودند. فکر میکنم کاملاً این حالت گفتگو داشت.
روایت سفیر ایران از پیام رهبری به رئیسجمهور روسیه و پاسخ پوتین
عراقچی وزیر امور خارجه پنجشنبه ۲۸ فروردین در نخستین روز سفر دو روزه خود با ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه دیدار داشت و پیام مکتوب رهبر معظم انقلاب را به وی تسلیم کرد. سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه که در این دیدار نیز حضور داشت، روز بعد میزبان همتای ایرانی خود در مذاکرات دوجانبه بود.
خبرگزاری دولتی تاس به نقل از سخنگوی کرملین نوشت: ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه پس از دریافت پیام رهبر عالی ایران که توسط عباس عراقچی وزیر امور خارجه به وی ابلاغ شد، بهترینها را برای مقام معظم رهبری آرزو کرد. دیمیتری پسکوف در پاسخ به پرسشی در این باره گفت: پوتین از عراقچی خواست که بهترین آرزوها و پیام پرمحتوایی را به آیتالله خامنهای ابلاغ کند.
متن کامل گفتگو با سفیر ایران در مسکو به این شرح است:
آقای جلالی! تصویب معاهده جامع مشارکت راهبردی در پارلمان روسیه، در بحبوحه مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا، آیا معنای خاصی دارد یا یک فرایند عادی است؟
هر دو گزینه میتواند درست باشد، به یک معنا روسیه این توافقنامه راهبردی را با ما امضا کرد و طبعاً باید در پارلمان به تصویب میرسید، در گذشته هر زمان، وقت ملاقات دو رئیس جمهور را برای امضای موافقنامه تعیین میکردیم، برخیها اینگونه تحلیل میکردند، چون روسیه روابطش با ترامپ درست میشود، احتمال آنکه آنها بخواهند توافقنامه را به تأخیر بیاندازند، زیاد هست. اما من در جریان تنظیم وقت بودم و خیلی وقتها زمان سفر رئیس جمهور را ما تعیین میکردیم و روسها هم با همان زمان موافقت کردند و این سفرها انجام شد. در مورد معاهده جامع مشارکت راهبردی نیز آقای پوتین حکم داد آقای رودنکو، معاون وزیر خارجه لایحه را ببرد مجلس و مدافع لایحه باشد که طبعاً با کمترین فاصله از زمان امضا به لایحه تبدیل و در دوماً و شورای فدراسیون تصویب شد. معمولاً کمتر اتفاق میافتد که برای یک مصوبهای که در مجلس پیگیری میشود، رئیس جمهور روسیه حکم بدهد. در همین ملاقات آقای دکتر عراقچی با آقای پوتین نیز رئیس جمهور روسیه هم چندین بار این نکته را چندین بار گفت که روابط ما با جمهوری اسلامی ایران، راهبردی است و هیچ ارتباطی با روابط ما با سایرین ندارد و چند بار هم این را تکرار کردند که ما در روزهای حساسی در کنار هم بودیم و اینطور نیست که در زمان دیگر نمیتوانیم در کنار هم نباشیم. ما با این ادبیات آشنا هستیم و در ادبیات مقامات دیگر روسیه هم شنیدیم، مثلاً در سفر قبلی آقای لاوروف به تهران، همین مطلب را مرتب ذکر کردند. روسیه مصمم هست، در میانه این میدانی که قرار دارد در مورد ارتباطش با چین نیز این را نشان دهد. آقای پوتین در گفتگوی اولی که با ترامپ داشت، با یک فاصله کوتاهی با چین صحبت میکند. این معنی دارد و این است که ما رابطه خودمان را با متحدین خودمان ادامه خواهیم داد.
پیام رهبر معظم انقلاب به آقای پوتین چه بود؟ پاسخ پوتین چه بود؟
این پیام ابعاد مختلفی داشت. خود این پیام همانطور که آقای دکتر عراقچی گفتند این بود که روابط خود با دوستان را استمرار خواهیم بخشید و این روابط ربطی به مذاکرات و گفتگوهایمان نخواهد داشت. معمولاً یکی از اتفاقاتی که هم در ایران و هم در روسیه میافتد، این هست که روسها وقتی به طرف غرب میروند، جریانی در ایران شکل میگیرد که روسها ما را فروختند و رفتند؛ کما اینکه در ایام اخیر از این مطالب زیاد شنیدیم. به محض اینکه ما هم مذاکرات را شروع کردیم. در روسیه هم در برخی محافل صحبت میشود که اگر ایران رابطهاش با غرب تنظیم شود، طبعاً این به ضرر روسیه خواهد بود و ایران رابطهاش با روسیه را کمرنگ خواهد کرد. اولین پیام این بود که ما دوست داریم با همه دنیا رابطه متوازن و درست داشته باشیم، مشکلی نداریم، این را مسئولین عالی مطرح کردند که ما برای رابطه با کشورها، مشکلی نداریم، با دوستان خودمان هم قرار نیست که رابطه را کم کنیم. به نظر من این ملاقاتی که آقای دکتر عراقچی داشتند و پیام مقام معظم رهبری را تسلیم کردند، این نکته مهمی بود که هم رابطه ما سیاست همسایگی است و هم رویکردهای مشترکی که در عرصه منطقهای و بین المللی و منطقهای داریم، استمرار خواهد داشت و ارتباطی با سایر کشورها ندارد. موضوع دیگر نیاز به مشورت متقابل با همدیگر در این مقطع هست. هم روسها و هم ما علاقمند هستیم مشورت کنیم. در ملاقات با آقای پوتین، وزیرخارجه ما گزارشی هم از مذاکرات دادند آنها هم در موضوع اوکراین و اینکه چه کارهایی میخواهند انجام دهند. خطوط قرمزشان و مذاکرات با آمریکا گزارشهایی را به ما دادند. ما هم به آنها گفتیم که ما در مذاکرات با آمریکا چه مباحثی را داشتیم و خطوط قرمز ما مشخص است و چگونه حرکت خواهیم کرد. مسئله دیگر موضوعاتی است که اروپاییها دنبال میکنند. در بحث هستهای پرونده ما شفاف هست همکاریهایی با آژانس داریم، دیدیم که مدیر کل آژانس هم به تهران سفر داشت. اما اروپا در پرتو این جدی نگرفتن اروپا توسط آمریکا، آنها هم دست و پا میزنند در حوزههایی نشان دهند که دارای نقش هستند که یکی از آن مباحث، مباحث مربوط به ایران و اسنپ بک هست، که در این حوزهها با چین و روسیه به عنوان شرکای راهبردی ما، باید گفتگو و مشورت کنیم، کما اینکه معاونین وزرای خارجه سه کشور هم در پکن جلسه داشتند بعد هم معاونین سیاسی و حقوقی تشریف آوردند و ما مرتب در این خصوص گفتگو داریم. در حوزههای دیگر هم همینطور. ما در مسائل دیگر مثل قفقاز، خزر، مسائل مربوط به منطقه و حتی چالشهایی که با غرب و آمریکا داریم. بعضیها در ایران تصور میکنند که چالش روسیه با غرب تمام شده. نخیر چالش بین آنها، چالش بین...
رهبری میخواستند آن تجربه تلخی که در برجام بود و ما متحدین خود را پس زدیم، این دفعه تکرار نشود، به صورت کلی رویکرد ایشان چه بود؟
آقای پوتین چندین بار تکرار کرد که رابطه ما با آمریکا، به رابطه با ایران ارتباطی نخواهد داشت، ما رابطه مان را بسیار مهم میدانیم، شراکت ما نزدیک بود، اما با امضای معاهده جامع مشارکت راهبردی، رابطه ما کاملاً راهبردی شده است و در همه حوزه باید روابطمان را گسترش بدهیم. مقام معظم رهبری در پیامشان به برخی از حوزهها اشاره کرده بودند و آقای پوتین هم به همان حوزهها اشاره کردند و روز بعد که با آقای لاوروف مذاکره داشتیم، ایشان هم گفت که آقای پوتین خیلی از مجموعه پیام و ملاقات، راضی بودند. فکر میکنم کاملاً این حالت گفتگو داشت. برخیها در داخل ایران متأسفانه در کنار آن خود کم بینیها و خودتحقیری ها، به ملت ایران تلقین میکنند که رابطه ما متوازن نیست، خیلی از چیزها را نمیتوانیم مطرح کنیم و الا رابطه ما رابطه متوازنی است، ادبیاتی که ایران به کار میبرد کاملاً مستقلانه است و سیاست خارجی ما بر اساس سه اصل حکمت، عزت و مصلحت پیش میرود.